Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zelenski la București: context, oportunități și riscuri

ioha_zele_1.jpg

Președintele Iohannis și președintele Zelenski la Kiev, Ucraina, 16 iunie 2022
Sursa imaginii: 
presidency.ro

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vine astăzi la București, iar contextul acestei vizite este unul remarcabil. Este prima vizită externă a liderului ucrainean după summitul de la Granada, care a dat semnalul politic al extinderii Uniunii Europene. Ucraina, ca și Republica Moldova, așteaptă semnalul important al deschiderii negocierilor de aderare.

Situația de pe front este complexă, trupele ucrainene au obținut câteva succese parțiale, dar Ucraina este în continuare dependentă de ajutorul aliaților, pentru a putea face față în efortul de război. Sprijinul vital din partea Statelor Unite este acum în aer, din cauza blocajului politic de la Washington, soldat cu eliminarea capitolului Ucraina din acordul bugetar provizoriu și demiterea președintelui Camerei Reprezentanților.

Uniunea Europeană s-a angajat să susțină în continuare Ucraina, dar, așa cum sublinia șeful diplomației Josep Borrell, nu poate compensa în întregime lipsa sprijinului american. În plus, UE are probleme cu membrii săi rebeli, cum ar fi Ungaria și, probabil Slovacia, unde pro-rusul Robert Fico tocmai a câștigat alegerile parlamentare anticipate.

Președintele Zelenski vine la București într-un moment complicat și pentru întreaga comunitate internațională, după atacurile grupării teroriste Hamas împotriva statului Israel. Rusia încearcă deja să instrumentalizeze conflictul, urmărind să distragă atenția de la războiul din Ucraina și să acrediteze ideea că Occidentul nu va mai sprijini efortul de război al Kievului.

Nu trebuie uitat apoi că România a avut o poziție rezonabilă față de Ucraina în spinoasa problemă a exportului de cereale, în timp ce state precum Slovacia sau Polonia – aflate, e adevărat, în preajma unor alegeri foarte tensionate – au instituit blocade, inclusiv prin încălcarea normelor Uniunii Europene.

În contextul blocării de către Rusia a exporturilor pe Marea Neagră, calea dunăreană reprezintă o arteră vitală pentru Ucraina.

Aceste elemente de context au toate șansele de a fi prinse în mesajele pe care președintele ucrainean le va transmite la București.

De partea sa, așa cum transmite Palatul Cotroceni în comunicatul care prefațează vizita, partea română va pune accentul pe extinderea conexiunilor transfrontaliere, dezvoltarea relațiilor economice, integrarea europeană și euroatlantică ale Ucrainei, precum și respectarea deplină a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Președintele Zelenski se află pentru prima dată la București, dar nu este prima sa întâlnire cu președintele României. Cea dintâi a avut loc în iunie 2022, când Klaus Iohannis s-a aflat la Kiev alături de liderii Franței, Germaniei și Italiei, cu o săptămână înainte ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate la UE.

La 1 iunie 2023, în marja summitului Comunității Politice Europene de la Chișinău, președinții Iohannis și Zelenski au adoptat o declarație comună privind sprijinul pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei.

În timp ce, în septembrie, în marja Adunării Generale a ONU de la New York, președintele Iohannis a anunțat instituirea unui sistem pentru exportul cerealelor ucrainene care să nu afecteze interesele fermierilor români.

Desigur, nu totul poate fi roz în timpul prezenței președintelui ucrainean la București, unde facțiunea național-populistă este foarte nemulțumită de această vizită.

Și, având în vedere antecedentele, este posibil ca opoziția să se manifeste chiar în forme radicale.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 10 octombrie 2023