Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Principiile acordului de pace armeano-azer au fost convenite, dar semnarea întârzie

erevan_steag.jpg

Steagul Republicii Artsakh (fosta administrație armeană din Nagorno Karabach) la o demonstrație de protest la Erevean, Armenia, 19 septembrie 2023
Sursa imaginii: 
AP - Vahram Baghdasaryan via rfi.fr

Armenia și Azerbaidjanul s-au pus de acord cu privire la cele trei principii de bază ale tratatului de pace, dar semnarea acestuia întârzie. În primul rând, cele două țări își recunosc reciproc suprafețele în granițele înregistrate de Uniunea Sovietică la vremea când ambele state erau părți ale acesteia. Pe de altă parte, Azerbaidjanul a cerut ajutor organizațiilor internaționale pentru protejarea vieții sălbatice pe timpul operațiunilor de deminare din regiunile minate din Nagorno Karabah.

Revista Presei Europa Plus, cu Ana Maria Florea Harrison:

Cele trei principii de bază ale tratatului de pace cu Azerbaidjan au fost convenite, a anunţat în Parlament, premierul Nikol Pashinyan, postul Europa Liberă, secțiunea în limba armeană. „Dacă părţile vor adera la aceste principii, semnarea acordului de reglementare va deveni realistă,” scrie publicația citând declarațiile oficialului armean.

Iată cele trei principii: În primul rând, Armenia și Azerbaidjan își recunosc reciproc integritatea teritorială, acceptând că teritoriul Armeniei se întinde pe 29.800 de kilometri pătrați și cel al Azerbaidjanului pe 86.600 de kilometri pătrați.

„Aceste cifre sunt preluate din ultimele enciclopedii ale Uniunii Sovietice,” privind teritoriile deținute de Republica Sovietică Socialistă Armenă și  Republica Sovietică Socialistă Azerbaidjan.

Conform celui de-al treilea principiu convenit în tratatul de pace dintre Azerbaidjan și Armenia, circulația regională se va face pe baza jurisdicției suverane a părților.

„Dar dacă cele trei principii de bază ale tratatului de pace cu Azerbaidjan sunt convenite, atunci de ce Ilham Aliyev personal nu recunoaște public cei 29.800 de kilometri pătrați ai Armeniei?” se întreabă jurnaliștii de la publicația armeană.

Armen Khachatryan, vicepreședintele Comisiei de Apărare a parlamentului de la Erevan, spune că „Aliyev evită acum o nouă întâlnire cu Pashinyan. În primul rând, la începutul lunii octombrie, președintele Azerbaidjan a refuzat să participe la negocierile de la Grenada și, în urmă cu câteva zile, a devenit clar că nu va avea loc nici întâlnirea dintre Pashinyan și Aliyev programată pentru sfârșitul lunii octombrie la Bruxelles.”



Baku spune că are nevoie de ajutor pentru deminarea teritoriilor sălbatice

Trend.az publică un articol despre deminarea regiunilor sălbatice din Nagorno Karabah recuperate de Azerbaidjan. În acest sens, Centrul pentru Diversitate Biologică din Azerbaidjan a contactat organizația Wild Animal Initiative cerând ajutor pentru rezolvarea acestei probleme care pune în pericol viața animalelor sălbatice.

„Pare a fi o problemă importantă care trebuie rezolvată,” a răspuns directorul de relații publice al Wild Animal Initiative, Kat Kerr.



Record de medalii pentru Kazahstan la Jocurilor Paralimpice Asiatice de la Hangzhou

Publicația egemen.kz scrie  despre succesul echipei naționale la cea de a patra ediție a Jocurilor Paralimpice Asiatice de la Hangzhou, China. În cadrul competiției, sportivii kazahi au câștigat 41 de medalii, dintre care 8 de aur, 12 de argint și 21 de bronz. Statul kazah premiază câștigătorii de medalii la această competiție cu 10.000 de dolari pentru cei care au primit medalia de aur, 5.000 de dolari pentru cea de argint și 3.000 de dolari pentru cea de bronz.

Aproximativ 4.000 de sportivi din 43 de țări asiatice au participat la Jocurile Paralimpice Asiatice, mai scrie ziarul din Kazakhstan.



Au contribuit la Revista Presei Europa Plus:

Eva Petrossian            Armenia        

Victoria Gevorkova        Azerbaïdjan        

Gulzhazira Auyezkhanova    Kazakhstan

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 2 noiembrie 2023