Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: De ce a demisionat directorul Agenției de Informații din Serbia?

vulin_serbia.jpg

Aleksandar Vulin (stânga imaginii) în timpul uneia din numeroasele sale vizite la Moscova, împreună cu ministrul rus de exterene, Serghei Lavrov, 22 august 2023
Sursa imaginii: 
Ministerul rus de externe via AP via France24

Directorul Agenției de Informații din Serbia (BIA), Aleksandar Vulin și-a anunțat vineri demisia ”irevocabilă” din funcție, acuzând ”presiunile și șantajul” pe care Statele Unite și Uniunea Europeană le-ar exercita asupra țării sale.

”Nu eu personal sunt cauza șantajului și presiunilor care se exercită asupra Serbiei și a Lumii Sârbești, dar nu voi permite ca eu să devin pretextul acestui șantaj și acestor presiuni”, a declarant el, potrivit agenției naționale de știri Tanjug.

”Ei ne cer să recunoaștem Kosovo, să abandonăm Republica Srpska (entitate majoritar sârbă din Bosnia Herțegovina – n.r.) și să impunem sancțiuni Rusiei, adică să nu mai fim o țară suverană. Dacă am accepta toate astea, următorul pas ar fi interzicerea investițiilor chineze, dependență tehnologică și economică necondiționată de Occident, precum și continuarea politicii de dezintegrare teritorială a Serbiei; ar trebui să acceptăm toate valorile Occidentului, în care nu există loc pentru familia tradițională, pentru națiune tradițională și, până la urmă, pentru justiție socială”, a mai adăugat fostul demnitar.

În luna iulie a acestui an, administrația SUA a anunțat că impune un set de sancțiuni pentru Aleksandar Vulin, pe care îl acuză de comerț ilegal de arme, trafic de droguri și abuz în serviciu, reamintește Associated Press.

Demisia lui Vulin a fost una dintre cererile opoziției sârbe în timpul protestelor masive de stradă care au izbucnit în Serbia după atacurile armate din 17 mai a.c., soldate cu moartea a 17 civili, printre care și copii, mai amintește sursa citată.

Propunerile Albaniei pentru încheierea unui acord de pace între Serbia și Kosovo

O televiziune albaneză a difuzat recent în premieră propunerile premierului albanez Edi Rama transmise în luna iunie a acestui an președintelui Franței, Emmanuel Macron și cancelarului german Olaf Scholz privind încheierea unui acord între Serbia și Kosovo, scrie ziarul Politika.

Propunerile se referă în special la statutul Asociației municipalităților sârbe din Kosovo, organizație pe care autoritățile de la Belgrad o consideră esențială în vederea semnării acordului și care face parte din proiectul de acord propus de Uniunea Europeană.

"Asociația nu trebuie să înlocuiască sau să distorsioneze în vreun fel relațiile constituționale și juridice dintre autoritățile centrale și cele locale ale statului Kosovo. Modul de funcționare al Asociației va fi supravegheat de Uniunea Europeană pe parcursul primilor doi ani de la înființarea sa. Asociația poate furniza propuneri și expertiză tehnică în vederea elaborării de acte normative și a creării unui Consiliu consultativ comunitar... Finanțarea Asociației se poate face prin intermediul membrilor, al autorităților de la Pristina, dar și prin intermediul subvențiilor, inclusiv al celor venite din Serbia. Bugetul și cheltuielile asociației vor fi controlate în primii cinci ani de Uniunea Europeană”, se arată printre altele în propunerea premierului albanez.

Proiectul de acord bilateral propus de Uniunea Europeană a fost acceptat în principiu de ambele părți ca ”document de lucru”, cu toate că la început premierul kosovar s-a opus vehement înființării Asociației municipalităților sârbe iar președintele Serbiei și-a exprimat anumite ”rețineri”. Se pare însă că presiunile internaționale i-au determinat în cele din urmă să accepte continuarea negocierilor, care însă în prezent se află în impas, comentează ziarul din Serbia.

Cetățeni bulgari evacuați din Fâșia Gaza

36 de persoane, cetățeni bulgari împreună cu familiile lor, au fost evacuate cu succes din Fâșia Gaza, prin Egipt la sfârșitul săptămânii trecute, a transmis Ministerul bulgar de externe citat de publicația Vesti.

”Într-o situație complexă și extrem de dinamică, grație eforturilor coordonate ale ministerului și ale reprezentanților noștri la Cairo, Ramallah și Tel Aviv, evacuarea compatrioților noștri prin punctul de frontieră Rafah a fost realizată cu succes”, a precizat prim vice prim ministrul și ministru de externe Maria Gabriel.

Listele întocmite de Hamas cu cetățenii străini care pot părăsi Gaza includ cetățeni din Bulgaria, Australia, Austria, Indonezia, Iordania, Finlanda, Republica Cehă și Japonia. De asemenea, angajați ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii și ai mai multor organizații neguvernamentale vor putea părăsi Fâșia Gaza. Acordul între Hamas, Israel și Egipt care permite răniților grav și cetățenilor străini să plece din Gaza a fost încheiat cu medierea Qatar și sub coordonarea Statelor Unite, precizează publicația bulgară.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Izabel Čeperković-Dias - Serbia;

Bleona Grainca - Kosovo;

Teodora Yordanova - Bulgaria

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 6 noiembrie 2023