Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războiul din Ucraina și riscurile ”oboselii”

zelenski_ucraina.jpg

Președintele Zelenski la summitul Comunității Politice Europene din Spania, 5 octombrie 2023
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Războiul din Orientul Mijlociu este o veste proastă pentru Ucraina, în efortul ei de a rezista agresiunii ruse. Ieșirea din prim-planul știrilor, ocuparea Occidentului pe două fronturi și oboseala de război joacă acum în defavoarea Kievului. Cu ce riscuri? O spune un oficial ucrainean.

Atenția întregii lumi este concentrată acum pe confruntarea dintre Israel și Hamas, dar nu trebuie să uităm și războiul celălalt – agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Vineri, de exemplu, Ucraina s-a confruntat cu cel mai mare atac cu drone din ultimele săptămâni asupra infrastructurii critice din sudul și vestul țării.

Andrii Yermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski, a vorbit într-un interviu pentru Politico despre riscurile așa-numitei oboseli de război. O realitate recunoscută, involuntar, de șefa guvernului italian, Georgia Meloni, păcălită de doi farsori ruși care au făcut-o recent să creadă că vorbește cu președintele Comisiei Uniunii Africane.

Pentru șeful biroului președinției ucrainene, "chiar dacă există oameni care simt această oboseală, sigur ei nu vor să se trezească mâine într-o lume în care va exista mai puțină libertate și mai puțină securitate, iar consecințele vor dura zeci de ani."

"Gândiți-vă pentru o clipă, dacă Marea Britanie în 1939 s-ar fi simțit obosită de Polonia, sau dacă SUA... s-ar fi simțit obosită de Marea Britanie. Ar mai fi existat astăzi Polonia, Marea Britanie sau Europa așa cum o vedem acum? Nu ne puteam permite oboseala nici atunci, nici acum", a declarat Yermak.

El a invocat susținerea Iranului pentru Hamas și furnizarea de drone și arme Moscovei ca dovadă a existenței unei ”axe a răului", subliniind însă că "Rusia este agresorul numărul unu. Iar al doilea, după Rusia, este Iranul".

Yermak a vorbit, de asemenea, despre necesitatea unei alianțe largi pentru a ajuta Ucraina și a evidențiat Qatarul, adresându-i mulțumiri pentru medierea sa în discuțiile secrete privind eliberarea a patru copii luați de pe teritoriul ocupat de Rusia și returnați Ucrainei.

Declarațiile oficialului de la Kiev vin într-un moment în care contraofensiva de primăvară-vară a Ucrainei se află în impas. Unii experți atrag atenția asupra riscului unui conflict înghețat. De partea sa, Kremlinul speră că o situație internațională în schimbare - cu un război în Orientul Mijlociu și un an electoral în SUA - va slăbi angajamentul Occidentului în sprijinirea Ucrainei.

În interviul pentru Politico, Yermak a insistat că Ucraina "nu va trăi niciodată în modul de conflict înghețat" și a avertizat că "oboseala războiului" se va răsfrânge în cele din urmă asupra puterilor occidentale, la fel de mult ca și asupra Ucrainei.

Cât despre Georgia Meloni, care a invocat ”oboseala” în discuția cu farsorii ruși, oficialul de la Kiev a avut o singură replică: a îndemnat-o să revadă istoria.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 7 noiembrie 2023