
Politică
Europa Plus: Dificultăți în evacuarea cetățenilor bosniaci din Gaza
Fâsia Gaza: Palestinieni cu dubla cetatenie se afla la punctul de frontiera cu Egipt, la Rafah, în speranta ca vor putea sa plece din Gaza, 16 octombrie 2023.

„Cetăţenii bosniaci din Gaza nu au fost încă evacuaţi,” relatează site-ul televizunii N1 TV. „Ambasada și Ministerul Afacerilor Externe spun că fac totul pentru ca evacuarea să aibă loc cât mai curând posibil.”
Televiziunea bosniacă prezintă cazul unui tânăr care studiază în Bosnia și Herțegovina, mama și sora sa sunt cetățeni bosniaci de asemenea. Tânărul nu a vorbit cu familia de patru zile.
„Sora mea îmi spune că toți copiii au diverse boli, tuse etc. Asta probabil pentru că nu există apă de băut, toată lumea știe asta, este din ce în ce mai puțină mâncare. „În fiecare zi sunt rachete, nu există nicio parte sigură, nici nord, nici sud,” spune tânărul.
Ambasada Bosniei și Herțegovinei la Cairo declară că a făcut tot ce a putut și că încă așteaptă invitația de a merge la graniță pentru a se întâlni cu cetățenii BiH. Multe țări au finalizat deja acest proces.
„Jumătate dintre țări (cele care au cetățeni în Gaza, n.r.) nu au finalizat procesul. BiH este printre ele, sunt țări europene și altele,” a explicat Sabit Subašić, ambasadorul Bosniei și Herțegovinei la Cairo.
Fostul premier muntenegrean implicat într-un scandal cu droguri
Portalul de știri crnogorskiportal.me relatează o poveste despre trafic de droguri în care este implicat fostul premier, Dritan Abazović. Parchetul urmează să decidă dacă îi cheamă la auderi pe acesta și mai multe persoane din anturaj.
Știrea vine în urma finalizării „analizei făcută de către Centrul Criminalistic, a probelor de ulei de cânepă industrială prelevate din depozitul companiei Hanf pharma din Podgorica,” companie care are legătură cu fostul premier. Conform surselor jurnaliștilor muntenegreni, probele conțin cu până la 150% mai mult THC (substanță psihoactivă) decât limita permisă, ceea ce clasifică acest produs drept drog.
Pe când era încă premier, Abazović și guvernul său au adoptat o decizie clasificată drept informație confidențială care dispunea ca Administrația Fiscală și Vamală să implementeze rapid și fără restricții procesul de export al uleiului industrial de cânepă de la compania „Hanf pharma.”
Oficialii Administrației Fiscale și Vamale au refuzat să respecte decizia de export deoarece produsul nu avea autorizațiile necesare, iar între timp povestea a fost descoperită de presă.
Nepalezii care lucrează în Croația se obișnuiesc cel mai greu cu limba și cu frigul
În jutarnji.hr citim un articol despre muncitorii nepalezi din Croația. Publicația a realizat un interviu cu vicepreședintele Asociației Nepaleze care îi reprezintă pe aceștia, Sunil Bam.
„El spune că în afară de găsirea unui loc de muncă potrivit, cele mai mari probleme pentru nepalezi sunt limba, prețurile și frigul!”
Bam se află în Croația din 2019, țară pe care a ales-o după ce i-a văzut echipa de fotbal jucând la Cupa Mondială. În țara sa, a predat limba nepaleză la o școală elementară. A venit în Croația pentru a câștiga mai mulți bani pentru familia sa de 15 membri. După ce a lucrat mai întâi în agricultură, apoi într-o fabrică, Bam lucrează astăzi în Zagreb pentru un restaurant nepalez.
Asociația a fost creată anul trecut pentru a-i sprijini pe muncitorii nepalezi, în principal pe cei sezonieri care nu mai găsesc de muncă după ce sezonul turistic se încheie.
„Sunt în contact cu mulți nepalezi și există multe exemple pozitive (în ceea ce privește companiile care îi angajează n.r.,) dar, desigur, există și exemple negative. În acest caz, îi aducem în contact cu autoritățile și spunem care sunt drepturile; în plus organizăm cursuri de limbă în colaborare cu Centrul de Studii pentru Pace,” mai spune Bam.
Albania elimină TVA-ul la importul de albine și vite
„Guvernul a decis eliminarea TVA-ului la importul de vite și albine pentru a promova în continuare dezvoltarea acestui sector în țară, care a cunoscut o criză în ultimii ani din cauza scăderii numărului de animale,” scrie publicația monitor.al.
Ministerul Finanțelor precizează că obiectivul este promovarea importului în vederea creșterii numărului de animale, dezvoltarea sectorului apicol, stimularea producției ecologice și utilizarea metodelor inovatoare în agricultură pentru protecția biologică împotriva insectelor dăunătoare.
Au participat la Revista Presei Europa Plus :
Brigita Boldovic, Croația
Marijan Jevic, Bosnia și Herzegovina
Lucija Strunjas, Muntenegru
Tea Gjonaj, Albania
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei