
Politică
Ministrul de externe din Armenia: Erevanul este nemulțumit de multe lucruri în relația cu Rusia
armenia_ministru.jpg

Europa Liberă, secțiunea în limba armeană, publică o declarație a ministrului de externe de la Erevan privind relațiile armene-ruse.
„Deși tensiunea a ajuns în punctul schimbului de note diplomatice și declarațiile oficiale depășesc formulările diplomatice,” precizează publicația, Ararat Mirzoyan a caracterizat problemele astfel: „Nu suntem mulțumiți de multe lucruri, suntem surprinși de multe lucruri, din câte am înțeles, există o atitudine similară în Federația Rusă. Suntem siguri că ceea ce i-a surprins pe partenerii noștri ruși este o consecință a politicii despre care a scris media.” Oficialul armean adaugă că guvernul său este gata să discute și să rezolve aceste probleme.
În context trebuie spus că Armenia a ratificat la începutul lunii octombrie, anul acesta, Statutul de la Roma, recunoscând astfel autoritatea Tribunalului Penal Internațional.
Țările care au semnat și ratificat Statutul de la Roma sunt obligate să-l aresteze pe președintele rus Vladimir Putin, care a fost inculpat pentru crime de război legate de deportarea copiilor din Ucraina, dacă acesta pune piciorul pe pământul lor.
Oficialii armeni au susținut că această mișcare nu are nimic de-a face cu Rusia și a fost determinată de războiul contra Azerbaidjanului în Nagoro Karabah pe care Armenia îl consideră drept agresiune.
Comerț de 6,3 mld. dolari Turcia - Kazahstan în 2022
khabar.kz scrie despre vizita recentă a președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan, în capitala țării, la Astana, pentru a participa la cel de-al X-lea summit al Organizației Statelor Turcice.
În discursul său, șeful statului kazah, Kassym-Jomart Tokayev a declarat că „anul trecut, comerțul bilateral a crescut cu 54%, ajungând la 6,3 miliarde de dolari. Intenționăm să creștem această cifră până la 10 miliarde de dolari. Turcia este unul dintre principalii patru parteneri comerciali ai țării noastre. Cooperarea în domeniul investițiilor se dezvoltă rapid. Peste 4.300 de companii cu capital turcesc activează în țara noastră,” a mai spus Kassym-Jomart Tokayev.
„În cadrul întrevederii, șefii de stat au discutat despre situația actuală și perspectivele de dezvoltare a parteneriatului strategic kazah-turc. Accentul a fost pus pe consolidarea dialogului politic și aprofundarea cooperării în domeniile comercial, economic, investițional, energetic, transport și logistică, agricol, cultural și umanitar.”
Rolul de punte între Europa și Asia permite Azerbaidjanului să dezvolte „comerțul verde”
Iată un titlu din Azertag, agenția de presă de stat de la Baku. Declarația îi aparține lui Shahin Mustafayev, viceprim-ministrul Azerbaidjanului și co-președintele Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică și comercială Azerbaidjan-China. Oficialul a făcut această declarație la Forumul Economic Internațional din China.
„Acesta a subliniat, de asemenea, că Azerbaidjanul se angajează să crească ponderea energiei din surse alternative și regenerabile la 30% până în 2030. (...) viceprim-ministrul a remarcat că această zonă a devenit principala sferă a investițiilor străine în Azerbaidjan. El a subliniat cooperarea fructuoasă cu companiile chineze în proiecte de energie verde din Azerbaidjan.”
Shahin Mustafayev a adăugat că în cadrul acordului de parteneriat strategic în domeniul dezvoltării și transferului energiei verzi semnat în decembrie anul trecut la București între guvernele Azerbaidjanului, Georgiei, României și Ungariei, energia verde produsă în Azerbaidjan va ajunge și în Europa.
Au participat la Revista Presei Europa Plus:
Eva Petrossian, Armenia
Victoria Gevorkova, Azerbaïdjan
Gulzhazira Auyezkhanova, Kazakhstan
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei