
Politică
Turcia și Iran pun rivalitățile deoparte și încearcă să coopereze pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu
photo-2023-11-09-17-35-13.jpg

Ministrul de Externe al Iranului a făcut, săptămâna trecută, o vizită la Ankara, în contextul creșterii rivalității regionale pe măsură ce Turcia încearcă să își extindă influența din Caucaz până în Asia Centrală. În ciuda tensiunilor, există anumite aspecte legate de conflictul din Orientul Mijlociu asupra cărora cele două state se pot pune, momentan, de acord.
În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc miercurea trecută la Ankara, Ministrul de Externe al Iranului, Hossein Amir Abdollahian și omologul său turc, Hakan Fidan, au condamnat în comun Israelul pentru asaltul său în curs de desfășurare asupra Fâșiei Gaza. Totodată, cei doi lideri au solicitat organizarea unei conferințe regionale pentru a pune capăt ostilităților.
Conflictul dintre Israel și Hamas reprezintă un interes comun, în condițiile în care Turcia contestă din ce în ce mai mult influența regională a Iranului.
„Turcia încearcă să își extindă influența în Asia Centrală... cu toții știm asta. Așadar, există o tensiune care mocnește între Turcia și Iran”, explică Ilhan Uzgel, analist în materie de relații internaționale pentru portalul de știri Kisa Dalga.
„Momentan suferă niște amânare, pentru că atenția s-a centrat din nou asupra Orientului Mijlociu. Dar această tendință va fi din ce în ce mai evidentă în anii care urmează”.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan depune numeroase eforturi pentru a-și consolida relațiile cu Turkmenistanul și Kazahstanul, țări bogate în resurse energetice.
Erdogan a făcut, vineri, o vizită în capitala Kazahstanului, la Astana, unde a participat alături de liderii din Asia Centrală la o reuniune a națiunilor turcice.
Vizita sa a avut loc la la câteva zile după cea a președintelui francez Emmanuel Macron la Astana, pe fondul intensificării luptei pentru a obține cât mai multă influență și contracte comerciale avantajoase în regiune.
De curând, liderul turc a reușit, totodată, și să își refacă relațiile cu Arabia Saudită, principala rivală a Iranului.
Situația din Azerbaidjan
Toate aceste acțiuni vor intensifica, probabil, temerile Iranului cu privire la poziția și influența Turciei în regiune. Cu toate acestea, alianța militară tot mai strânsă a Turciei cu Azerbaidjanul, care are relații strânse cu Israelul, este cea care stârnește cele mai mari îngrijorări.
„În Azerbaidjan... Israelul exercită o influență foarte puternică în Baku”, afirmă Mehmet Ogutcu, din partea organizației London Energy Club.
„Israelul crede că asta face parte din strategia sa de limitare a tendințelor expansioniste, ceea ce nu este greșit. Și, prin urmare, cred că Turcia și Iranul nu sunt în relații bune”.
În septembrie, Azerbaidjanul, sprijinit militar de Turcia, a alungat etnicii armeni din mult disputata enclavă Nagorno-Karabah. Iranul susține ferm Armenia, dar înaintea atacului din Baku, Ministrul de Externe al Turciei, Fidan, a atenționat Iranul să se țină departe din calea oricărui conflict.
Victoria Azerbaidjanului este larg percepută nu doar ca o pierdere pentru Armenia, ci și pentru Iran, slăbindu-i influența și consolidându-i poziția Israelului în regiune.
„Israelienii au cooperat cu Azerbaidjanul pentru a realiza multe lucruri în Iran, ceea ce a stârnit furia Armeniei”, explică Soli Ozel de la Universitatea Kadir Has din Istanbul.
Victoria președintelui azer Ilham Aliyev în conflictul din Nagorno-Karabah poate avea un impact asupra relațiilor Iranului cu propria sa minoritate azeră, atenționează Soli Ozel.
„Iranul are o populație azeră destul de mare, care este, cu siguranță, una naționalistă și care îl vede pe Aliyev în prezent drept eroul națiunii pentru că azerii au reușit să câștige pentru prima dată războiul”, susține Ozel.
„Cred că iranienii se tem că atracția față de ce naționaliștii azeri numesc Azerbaidjanul de Nord ar putea crește în rândul propriului lor popor, care trăiește nemulțumit sub republica lor islamică, probabil din motive economice și sociale”.
Deocamdată există interese comune
În timpul protestelor naționale din Iran de anul trecut, Aliyev a promis, în timpul unui discurs difuzat la televizor, că îi va proteja atât pe azerii din Azerbaidjan, cât și pe cei din Iran.
Azerbaidjanul și Iranul au desfășurat recent exerciții militare în apropierea graniței comune.
În urmă cu doi ani, Turcia a semnat un acord cu Baku, prin care se angaja să apere Azerbaidjanul în caz de război.
„Iranul a luptat de peste 16 ori cu turcii”, precizează Mesut Casin, consilier prezidențial la Universitatea Yeditepe din Istanbul.
„În cazul în care iranienii sunt provocați sau atacă Azerbaidjanul, Turcia este pregătită să sprijine Azerbaidjanul împotriva Iranului. Turcia este absolut hotărâtă să susțină Azerbaidjanul”, a declarat Mesut Casin pentru RFI.
Cu toate acestea, Turcia și Iran au reușit să facă front comun în opoziția lor față de asaltul Israelului asupra Fâșiei Gaza. Cel puțin deocamdată.
În contextul în care regiunea Caucazulului rămâne o zonă încă plină de tensiuni, iar Erdogan își continuă eforturile de a atrage liderii din Asia Centrală de partea sa cu ultima sa vizită în Kazahstan, experții prevăd că tensiunile bilaterale vor continua probabil să crească, pe măsură ce Iranul și Turcia luptă mai departe pentru influență în regiune.
Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.