
Politică
Europa Plus: Polonia, principala țară europeană vizată de propaganda rusească
rusia_dezinformare_bun1.jpg

Propaganda rusească este prezentă în mass media poloneză și se concentrează în această perioadă pe ideea că Polonia nu ar mai dispune de resurse pentru a asigura o bună asistență socială pentru că ”totul a fost trimis în Ucraina”, spune Myroslava Makarova, analist la VoxCheck, potrivit Rzeczpospolita.
De asemenea, sunt propagate informații potrivit cărora refugiații ucraineni ar comite infracțiuni în Polonia și chiar ar fi ostili cetățenilor polonezi.
În topul țărilor europene cel mai intens vizate de propaganda rusească, Polonia este urmată în ordine de Slovacia, Cehia, Ungaria, Germania și Italia.
”Tema mesagerului păcii este una din temele preferate de dezinformarea rusească. Potrivit acestui discurs, Rusia ar fi propus nenumărate soluții de pace pe care Ucraina și Occidentul le-ar fi respins în mod brutal, pentru că de fapt Ucraina și Occidentul ar fi cele care doresc continuarea războiului”, notează sursa citată.
De asemenea, dezinformarea funcționează mult mai eficient în țările în care oamenii politici susțin mai mult sau mai puțin direct discursul Rusiei, ca în cazul Poloniei, Slovaciei și al Ungariei, constată analiștii VoxCheck.
Traficul pe aeroportul din Riga revine la nivelul din perioada pre-pandemie
Numărul de pasageri deserviți direct de Aeroportul internațional din Riga a depășit în luna octombrie a.c. (cu 3%) pentru prima dată nivelul înregistrat în 2019, înaintea pandemiei de coronavirus, transmite site-ul Radioteleviziunii naționale din Letonia.
De la începutul anului 5,7 milioane de pasageri au folosit serviciile aeroportului, față de 5,38 de milioane în întreg anul 2022, a informat conducerea aeroportului într-un comunicat.
Până la sfârșitul anului se estimează că numărul pasagerilor deserviți va urca până la 6,3 milioane, cu 16% mai mult decât în 2022.
”Aeroportul din Riga oferă cele mai multe destinații directe către țările baltice. Traficul a crescut în octombrie și datorită vacanței școlare. Destinațiile internaționale cele mai căutate sunt în cele două țări vecine ale Letoniei, precum și țările de la Marea Mediterană, Marea Britanie și Irlanda”, a declarat Laila Odziņa, președinta Consiliului de Administrație a Aeroportului din Riga.
Ungaria în topul mondial al producătorilor de baterii pentru mașini electrice
În urma investițiilor masive din ultima perioadă, Ungaria se află acum pe locul 4 în topul mondial al țărilor producătoare de baterii pentru autovehicule electrice și va urca în curând pe locul 2 în acest top, a declarat recent ministrul ungar de externe Péter Szijjártó, în cadrul Forumului internațional Belt and Road de la Beijing, scrie publicația Hungary Today.
Printre investitorii străini în acest domeniu în Ungaria figurează cele mai importante trei mărci automobile din Germania, precum și cea mai mare companie producătoare de baterii din lume, CATL, din China, a amintit ministrul.
În luna septembrie a.c. guvernul ungar a anunțat că grupul chinez CATL va realiza cea mai mare investiție străină din istoria țării, în valoare de 7,9 miliarde de euro, la fabrica de baterii de la Debrecen, unde vor fi create 9000 de locuri de muncă. Proiectul întâmpină însă dificultăți în urma protestelor cetățenilor din zona amintită și a organizațiilor neguvernamentale pentru protecția mediului din Ungaria și străinătate, care susțin că noua fabrică va epuiza resursele de apă ale regiunii.
skCube, primul satelit produs în Slovacia, la final de misiune
Micuțul satelit skCube, primul satelit proiectat și construit în Slovacia și-a încheiat misiunea și se va dezintegra la revenirea în atmosfera terestră în următoarele zile, după mai bine de șase ani de la lansare, scrie publicația Aktuality.
Ideea de a construi primul satelit slovac a apărut în urmă cu 15 ani iar construcția lui a început în 2011. Nanosatelitul de forma unui cub cu latura de 10 cm și cu greutatea de 1 kg, a fost lansat în 23 iunie 2017, odată cu racheta indiană PSLV, a precizat Jakub Kapuš, directorul Organizației pentru activități spațiale din Slovacia (SOSA).
Obiectul s-a deplasat o lungă perioadă de timp pe o orbită eliptică în jurul Pământului la o altitudine de 300 de km, apoi a urcat până la 500 de km, continuând să transmită informații până în 2019. În total a fost funcțional timp de 569 de zile și a răspuns la 544 de comenzi transmise de la centrul operațional din Slovacia.
Anul viitor oamenii de știință slovaci pregătesc lansarea succesorului lui skCube, nanosatelitul GRBBeta .
Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:
Agnieszka Pacanowska - Polonia;
Elīna Rubene - Letonia;
Evelin Fodor - Ungaria;
Annamária Kapičáková - Slovacia
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei