Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Operațiune de ”interferență digitală rusă împotriva Franței” (acuză Ministerul francez de externe)

antisemitism_bun.jpg

Clădire din Paris marcată cu Steaua lui David, octombrie 2023
Sursa imaginii: 
© Geoffroy Van der Hasselt/AFP via rfi.fr

Autoritățile franceze au condamnat ‘’cu fermitate’’ implicarea unei rețele ruse în distribuirea de fotografii cu simboluri reprezentând Stelele lui David pe mai multe clădiri din Paris. Rețeaua a amplificat în mod artificial vizibilitatea acestor imagini pe platformele de socializare, scrie France24.

Descoperirea simbolurilor a stârnit indignare generală în Franța săptămâna trecută. Parisul a condamnat, joi, 9 noiembrie, "cu fermitate" rolul unei rețele ruse în "amplificarea artificială și difuzarea primară pe rețelele sociale a fotografiilor cu simboluri reprezentând stele de David" la Paris, conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Comunicatul acuză în mod expres rețeaua rusă Recent Reliable News (RRN) și consideră că "această nouă operațiune de interferență digitală rusă împotriva Franței atestă persistența unei strategii oportuniste și iresponsabile de exploatare a crizelor internaționale pentru a semăna confuzie și a crea tensiuni".

Câteva zeci de Stele ale lui David de culoare albastră, marcate cu un șablon, au fost descoperite în data de 31 octombrie a.c. pe fațadele unor clădiri din arondismentul 14 al Parisului și din diverse alte zone din capitala Franței.

Un judecător de instrucție a fost desemnat pentru a identifica autorii și pentru a înțelege intențiile acestora, posibilitatea unui ordin din străinătate "nefiind exclusă" în acest stadiu, potrivit unui comunicat al justiției franceze, care a considerat că marcarea ar fi putut fi "efectuată la cererea expresă a unei persoane care locuiește în străinătate".

Bărbatul și femeia suspectați de vandalizare au părăsit teritoriul Franței în aceeași zi, pe 31 octombrie după-amiaza, conform parchetului.

Investigațiile au facilitat totuși legarea acestor incidente de o altă anchetă, privind infracțiuni comise cu patru zile mai devreme: la 27 octombrie, un bărbat și o femeie născuți în Republica Moldova au fost arestați în arondismentul 10 din Paris.

Un localnic i-a surprins desenând o stea albastră, care a fost ștearsă în aceeași zi. Ei declaraseră că au acționat la comanda unui terț și contra unei remunerații, iar această afirmație a fost confirmată de o discuție în limba rusă găsită pe telefoanele lor, conform justiției franceze.

"În ceea ce privește faptele în sine, ancheta judiciară în desfășurare va trebui să stabilească posibila responsabilitate a unui comanditar străin", a subliniat ministerul francez de externe.

Aproape 2.500 de postări automate

Viginum, organul francez care monitorizează interferențele străine, a detectat "implicarea unei rețele de 1.095 de roboți pe platforma X" (fostul Twitter), care au publicat 2.589 de postări legate de aceste simboluri.

În plus, "în timp ce prima publicare autentică a fotografiilor cu simbolurile pare să fi avut loc pe 30 octombrie (...), Viginum a identificat primele publicații ale rețelei de roboți RRN încă din 28 octombrie (...), adică cu aproape 48 de ore înainte".

Aceste desene au generat o puternică reacție în Franța, pe fondul unei creșteri semnificative a actelor antisemite de la începutul războiului dintre Israel și Hamas.

Joia trecută, înainte de publicarea comunicatului francez, diplomația rusă a negat orice legătură cu aceste simboluri afirmând că suspiciunile formulate la adresa Moscovei, care fuseseră deja relatate în presa franceză în ultimele zile, sunt "stupide" și "nedemne".

Traducere de Oana Neacșu după articolul publicat de France24