Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Piloții ucraineni se antrenează pe F16 la Fetești – de ce este important pentru Europa și România

centru_fetesti_f16.jpg

Inaugurarea Centrului de instruire de la Fetești, 13 noiembrie 2023
Sursa imaginii: 
Bogdan Pantelimon / mapn.ro

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și omologul său din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, au inaugurat luni, 13 noiembrie, Centrul European de Instruire F-16 din România, care va funcționa în Baza Aeriană 86 Fetești. La ceremonie au fost prezenți ambasadorii Danemarcei, Țărilor de Jos, Statelor Unite și Ucrainei și reprezentanți ai companiei americane Lockheed Martin, care asigură instruirea și mentenanța. Momentul este foarte important pentru Ucraina dar și pentru cooperarea europeană în domeniul apărării.

Ucraina, care depune eforturi colosale pentru a face față invaziei ruse și a-și recupera teritoriile ocupate ilegal, a cerut de mult timp avioane de luptă.

După invazia la scară largă din februarie 2022, sprijinul occidental a venit treptat, în ideea de a nu escalada conflictul. Dar, pe măsură ce atacurile rusești au continuat cu lovirea a numeroase obiective civile, vizând atât populația cât și infrastructura, Occidentul a urcat mereu câte o treaptă, de la deja celebrele sisteme antitanc Javelin, la drone sau rachetele tactice de tip ATACMS.

Anunțul lansat de Danemarca, Țările de Jos, Norvegia și Belgia privind disponibilitatea de a oferi Kievului avioane F-16 fabricate în SUA aduce sprijinul occidental la un alt nivel.

Săptămâna trecută, cinci avioane F-16 olandeze au ajuns la centrul de antrenament de la Fetești. În total, guvernul de la Haga va pune la dispoziție între 12 și 18 avioane pentru antrenament.

Potrivit unul comunicat al guvernului Țărilor de Jos, citat de Politico, Centrul de pregătire din România va folosi mai întâi avioanele pentru a oferi un curs de perfecționare pentru instructorii de F-16 angajați, după care se va asigura pregătirea piloților români și ucraineni. Avioanele vor fi pilotate doar în spațiul aerian NATO.

În octombrie, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, declara că SUA vor conduce coaliția de țări care vor instrui piloți și echipaje ucrainene, alături de Țările de Jos și Danemarca.

Proiectul inaugurat luni la Fetești este primul de acest fel la la nivel european și reprezintă o bornă importantă în solidaritatea aliată.

Primele avioane vor fi trimise până în aprilie 2024. Belgia s-a angajat să le livreze până în 2025, în condițiile în care următorul guvern, care va rezulta din alegerile alegerile de anul viitor, își va menține acordul.

Ucraina este pe cale de a primi sprijin militar astfel încât, după încheierea, într-un fel sau altul a agresiunii, Rusia să fie descurajată să mai revină.

Și aceasta, atât prin întărirea puterii militare ucrainene dar și prin sancțiuni.

Potrivit șefului diplomației europene, Josep Borrell, Comisia va prezenta miercuri al 12-lea pachet de sancțiuni, care va cuprinde inclusiv interdicții asupra diamantelor, ca și acțiuni de consolidare a plafonului prețului petrolului pentru a limita veniturile Rusiei .

În sfârșit, proiectul arată importanța României, ca țară situată la frontiera răsăriteană a NATO și a Uniunii Europene. România pro-europeană și pro-atlantică rămâne un partener pe care aliații se pot baza.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica