Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Peste 20 de nave de război rusești distruse sau avariate (raport al armatei Ucrainei)

moskva_nava_razboi.jpg

Crucișătorul Moskva în Marea Mediterană, în 2015. Nava a fost scufundată în timpul războiului cu Ucraina, în data de 13 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
MAX DELANY/AFP via BBC

În aproape doi ani de război Ucraina a reușit să provoace pagube ireparabile flotei rusești din Marea Neagră și Marea Azov, cel puțin 20 de nave de război fiind distruse sau avariate, transmite platforma de știri unian.ua, care citează un raport al Statului Major al Armatei ucrainene.

Printre ultimele lovituri reușite ale armatei ucrainene sunt cele împotriva a două nave de asalt amfibii din clasa Serna 11770, în noaptea de 10 noiembrie a.c. Navele au fost distruse în Crimeea temporar ocupată, în apropierea satului Chornomorske.

De asemenea, armata ucraineană a confirmat în data de 6 noiembrie a.c. că nava Askold, corvetă din clasa Karakurt, dotată cu cele mai noi tehnologii și intrată în serviciul armatei ruse în 2018, a fost lovită în raza portului Zaliv, tot în Crimeea, fiind provocate ”daune ireparabile”, amintește sursa citată. Forțele rusești au confirmat că în ziua respectivă o rachetă ucraineană a lovit o navă rusească într-un port din Crimeea, dar nu au făcut alte precizări.

Cea mai importantă navă rusească distrusă în timpul războiului rămâne crucișătorul purtător de rachete Moskva, care a fost scufundat în 13 aprilie 2022.

Navele rusești lovite sunt de cele mai diferite tipuri: remorchere, nave de debarcare, nave de asalt, nave de patrulare, dragoare de mine, fregate și un submarin.

 

Lista completă publicată de unian.ua  aici:

 

- remorcher Vasily Bekh - 17 iunie 2022 ;

- navă de mare viteză Serna - 7 mai 2022 ;

- crucișător lansator de rachete Moskva - 13 aprilie 2022 ;

- nava de asalt Saratov - 23 martie 2022 ;

- nava de asalt amfibie Novocherkassk - 24 martie 2022 ;

- nava de asalt amfibie Caesar Kunikov - 24 martie 2022 ;

- o navă de patrulare Raptor - 21 martie 2022 ;

- două nave de patrulare Raptor - 2 mai 2022 ;

- trei nave de patrulare Raptor - 8 mai 2022 ;

- nava de escortă Vsevolod Bobrov - 12 mai 2022 ;

- dragor de mine Ivan Golubets - 29 octombrie 2022 ;

- fregata Amiral Grigorovich - 29 octombrie 2022 ;

- fregata Amiral Makarov - 29 octombrie 2022 ;

- nava de asalt amfibie Olenegorskiy Gornyak - 4 august 2023 ;

- petrolier SIG - 5 august 2023 ;

- submarin Rostov-pe-Don - 13 septembrie 2023 ;

- nava de asalt amfibie Minsk - 13 septembrie 2023 ;

- nava de patrulare Pavel Derzhavin - 11 octombrie 2023 ;

- nava lansatoare de rachete tip Buyan-M - 13 octombrie 2023 ;

- corveta Askold - 4 noiembrie 2023 ;

- două nave de debarcare Serna - 10 noiembrie 2023.

De asemenea, potrivit datelor comunicate de Statul major al armatei ucrainene, pierderile totale ale armatei ruse se ridicau la 12 noiembrie a.c. la cca 311 750 de persoane.

În Republica Moldova doar 7% din deșeurile de ambalaje se reciclează

Republica Moldova nu reușește să își atingă țintele de reciclare pe care şi le-a impus - aproximativ 17% din deșeurile de ambalaje de la produsele puse pe piață, nivelul de reciclare atingând abia pragul de 7%, transmite publicația stiri.md.

De la începutul acestui an, doar 27% dintre producătorii şi marii comercianţi din țară au aderat la un sistem de colectare a deșeurilor de ambalaje sau şi-au organizat singuri un astfel de serviciu.

Plasticul se numără printre ambalajele cel mai des folosite de basarabeni. O cantitate importantă de deşeuri din plastic este exportată pentru reciclare în România. Pentru a facilita exportul, la mijlocul lunii septembrie a intrat în vigoare o hotărâre de guvern ce a eliminat mai multe bariere birocratice.

Cu toate acestea, peste 90% din resturile de plastic ajung la gropile de gunoi care, în general, nu au autorizaţie de mediu.

Autorităţile dau asigurări că anul viitor vor creşte, din nou, amenzile pentru poluarea mediului şi, în paralel, vor creşte şi ţintele de reciclare a deşeurilor. Amenda pentru poluarea mediului cu o tonă de plastic, de exemplu, care este acum de 4.500 de lei, ar urma să crească anul viitor până la 10 mii de lei. Cele mai multe state membre UE au reușit să atingă ținta de reciclare a deșeurilor de ambalaje în proporţie de 55%, reamintește sursa citată.

Georgia: Premierul promite continuarea parcursului european al țării

Stadiul procesului de integrare europeană și al aplicării reformelor aferente au constituit tema întâlnirii pe care premierul georgian Irakli Garibashvili a avut-o marți la Tbilisi cu ambasadorul UE în Georgia Paweł Herczyński și cu ambasadorii statelor UE, transmite publicația agenda.ge.

Organizată la inițiativa ambasadorilor statelor membre, întâlnirea s-a concentrat pe raportul publicat săptămâna trecută al Consiliului European care acordă Georgiei statutul de stat candidat și pe următorii pași pe care țara trebuie să-i facă pe calea integrării europene.

Premierul georgian a subliniat ”semnificația istorică” a momentului și a exprimat mulțumirile sale pentru  sprijinul ambasadorilor, care ”au făcut eforturi coordonate, într-o perioadă scurtă de timp”. De asemenea el a reafirmat determinarea guvernului său de a continua implementarea reformelor necesare, ”în strânsă coordonare cu partenerii europeni”.

 

Au contribuit la redactarea Revistei Presei Europa Plus:

Ratmir Turchaninov - Ucraina

Gabriela Ciobanu - R Moldova

Zura Kaladze - Georgia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 15 noiembrie 2023