Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spionii ucraineni și importanța războiului din umbră (France24)

nord stream

O schemă a rețelei Nord Stream desenată pe un container în apropiere de gazoductul Nord Stream 1 la Lubmin, Germania, 20 iulie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Markus Schreiber

Noi dezvăluiri în cazul sabotajului conductei de gaz Nord Stream din septembrie 2022 întăresc ipoteza implicării ucrainene. ,,Creierul” operațiunii ar fi un controversat agent secret. Deși Kievul continuă să nege orice implicare, nu există nicio îndoială că serviciile secrete ucrainene joacă un rol cu totul special în acest război împotriva Rusiei, scrie corespondentul France24.

Noi ,,dovezi” ale implicării Ucrainei în acest sabotaj în Marea Baltică au fost furnizate sâmbătă, 11 noiembrie, de Washington Post și de revista germană Der Spiegel. Aceste două ziare susțin că l-au găsit pe ,,creierul” ucrainean al operațiunii.

Roman Chervinski, un spion ucrainean veteran, ar fi ,,coordonat” echipa de șase sabotori suspectați că au detonat încărcături explozive în apropierea Nord Stream la 26 septembrie 2022, au declarat pentru cele două ziare mai multe surse ,,atât ucrainene, cât și din cadrul echipelor internaționale de experți în securitate legate de acest caz”, potrivit Der Spiegel.

”Încăpățânat” sau ,,patriot”?

În vârstă de 48 de ani, acest expert în ,,acțiuni clandestine” era deja considerat o figură controversată chiar înainte ca numele său să apară în afacerea gazoductului. El se află în arest preventiv la Kiev din aprilie 2023, în așteptarea procesului pentru implicarea  într-o operațiune de mare risc care s-a încheiat cu un dezastru pentru serviciile de informații.

Roman Chervinsky este acuzat că a pus la cale o operațiune în vara anului 2022 pentru a recruta piloți ruși ca agenți dubli... înainte de a realiza că aceștia au rămas loiali Moscovei. Aceștia le furnizaseră chiar coordonatele unui aeroport militar rușilor, care au trecut în grabă la bombardarea acestuia. În acel moment, el s-a alăturat ,,forțelor speciale” ale armatei ucrainene, specializându-se în operațiuni de informații și sabotaj.

Acest eșec a determinat autoritățile ucrainene să se disocieze de spionul lor, susținând că acesta a acționat de unul singur și și-a depășit prerogativele. De atunci, el este văzut de unii ucraineni ca un ,,riscă tot” și care pune în pericol securitatea națională, în timp ce apărătorii săi îl descriu ca pe un ,,mare patriot” care a reușit una dintre cele mai mari lovituri ale serviciilor de informații ucrainene în 2019. El a reușit atunci să captureze un ,,martor rus” care se presupune că deținea dovezi ale implicării rusești în prăbușirea zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra Donbass în 2014.

Contactat de Washington Post și Der Spiegel, Roman Chervinski, prin intermediul avocaților săi, a acuzat ,,propaganda rusă” că a încercat să-i însceneze sabotarea Nord Stream. La rândul său, Kievul a refuzat să comenteze aceste ,dezvăluiri” ale celor două media occidentale.

Aceste noi elemente ne reamintesc că în spatele războiului de tranșee din Ucraina se află și un război al serviciilor de informații. În pofida încurcăturilor din jurul implicării lui Roman Chervinski, cert este că, în fața mașinăriei rusești de spionaj, agenții ucraineni ,,s-au ridicat la înălțimea situației, iar acțiunile lor au avut un impact asupra cursului conflictului”, afirmă Jeff Hawn, specialist în probleme militare rusești și consultant extern al New Lines Institute, un centru american de cercetare geopolitică.

Greaua moștenire sovietică

Activitățile lor au arătat că serviciile de informații ucrainene au parcurs un drum lung de la zilele lor întunecate de după căderea Uniunii Sovietice. ,,Până în jurul anului 2014, nimeni nu le-a luat cu adevărat în serios. În esență, erau folosite pentru a vâna adversarii politici și erau acuzate că sunt foarte corupte”, subliniază Jeff Hawn.

Aceleași critici s-au aplicat și celor două agenții principale de informații, SBU - serviciul de contrainformații care se subordonează Ministerului de Interne - și GUR, agenția de informații militare.

După revoluția proeuropeană Maidan din 2014 și schimbarea geopolitică a Kievului către Occident, situația s-a schimbat. Valul de modernizare a statului nu a cruțat serviciile de informații, chiar dacă moștenirea sovietică - Ucraina a fost al doilea cel mai important centru de operațiuni pentru KGB din fostele republici sovietice - a făcut ca sarcina să fie extrem de dificilă.

Una dintre principalele inovații din ultimii zece ani a fost adăugarea unui al treilea cap alături de vulturul spionajului ucrainean. În 2016, armata și-a creat propria agenție, Forțele pentru Operațiuni Speciale (SSO), care ar trebui să fie luptători de elită.

Cariera lui Roman Chervinski ilustrează măsura în care aceste trei servicii se pot călca pe picioare. După cum subliniază Der Spiegel, el a ocupat poziții similare atât în SUB, cât și în GUR înainte de a se alătura Forțelor Speciale.

 

Articolul publicat de France24 integral aici.

Traducere de Adelina Bistrian