Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Armenia acuză Azerbaidjan că pregătește un nou război

armenia_premier.jpg

Premierul armean Nikol Pashinyan (centrul imaginii) la Forumul de Pace de la Paris, 10 noiembrie 2023
Sursa imaginii: 
Facebook / ՀՀ կառավարություն

Faptul că autoritățile de la Baku promovează în continuare conceptul iredentist de ”Azerbaidjanul Occidental” cu privire la teritoriul actual al Armeniei este semnul că Azerbaidjan pregătește un nou război împotriva Armeniei, chiar dacă cele două țări sunt în prezent pe cale de a semna un tratat de pace, a declarat premierul armean Nikol Pashinyan.

Afirmația a fost făcută în cadrul Forumului internațional de pace care a avut loc recent la Paris, potrivit postului Europa Liberă, secțiunea în limba armeană.

”Ne punem întrebări foarte serioase cu privire la seriozitatea liderilor politici din Azerbaidjan, chiar dacă suntem angajați ferm pe drumul către pace și sperăm că acordul bilateral care se negociază va putea fi semnat în următoarele luni”, le-a spus premierul armean participanților la Forumul de la Paris.

El a reamintim că  numai în ultimele trei decenii 500 000 de armeni au fost forțați să-și părăsească pământurile natale, dintre care 360 000 în urma masacrelor de la Sumgaït și Baku din anii 1990, fără a mai vorbi de cei peste 100 000 de deportați din timpul ultimului război.

”Comunitatea internațională nu a luat măsurile adecvate și nu îi putem condamna pe cei care susțin că deportarea forțată a armenilor a avut loc cu acordul tacit al anumitor importanți actori internaționali”, a mai spus șeful guvernului de la Erevan.Azerbaidjan devine în premieră furnizor de gaze naturale pentru Serbia

Potrivit Memorandumului de cooperare în domeniul energiei semnat recent de miniștrii de resort din cele două țări, Azerbaidjan va livra începând de anul viitor Serbiei 400 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an, informează agenția de știri Azertag.

Este primul acord de acest gen semnat de Azerbaidjan și Serbia.

”Odată cu acest acord, Serbia devine a opta țară europeană care va beneficia de gaze naturale din Azerbaidjan. Este o dovadă clară a interesului nostru strategic pentru asigurarea securității energetice în Serbia dar și în întreaga Europă, prin încheierea de parteneriate pe termen lung”, a spus după semnarea documentelor ministrul azer al energiei, Parviz Shahbazov.

”Este un capitol nou al cooperării bilaterale în domeniul economic, prin care continuăm să ne îndeplinim obiectivul strategic de a ne diversifica sursele de aprovizionare cu energie și de a deveni țară de tranzit pentru distribuția de gaze naturale în Europa Centrală. Sperăm ca în anii următori să mărim cantitatea de gaze pe care le importăm din Azerbaidjan”, a spus la rândul său ministrul sârb al energiei, Dubravka Djedovic Handanovic.

Acordul prevede de asemenea cooperarea între companiile energetice naționale SOCAR și Srbijagas în domeniul tranzacționării de gaze naturale, gaz petrolier lichefiat (GPL) și al construcției în parteneriat de instalații energetice.

 

Kazakhstan: Semnal de alarmă privind gestionarea apelor naturale

Ministerul resurselor de apă și al irigațiilor din Kazakhstan a publicat un material de prezentare a celor mai importante râuri și fluvii din țară în cadrul unei campanii de informare care vizează creșterea interesului public pentru resursele de apă ale țării și pentru protejarea acestora, transmite agenția de știri baq.kz.

În Kazakhstan există cca 17 000 de râuri și fluvii, fiecare dintre ele unic în felul său nu doar prin dimensiuni ci și prin diversitatea biologică, se arată în materialul citat, care amintește că debitele acestora au scăzut semnificativ în ultimii ani ca urmare a schimbărilor climatice, iar calitatea apelor a avut de suferit din pricina poluării.

Ministerul își continuă eforturile privind îmbunătățirea gestionării resurselor naturale de apă inclusiv în cadrul mai multor parteneriate internaționale.  Ambasada Franței în Kazakhstan a organizat anul acesta în capitala Astana un seminar cu tema ”Gestionarea apelor subterane și schimbările climatice din Asia Centrală”, în cadrul căruia specialiști francezi și-au împărtășit experiența cu factori de decizie și operatori locali în domeniu.

În ultimii doi ani Biroul pentru Cercetări Geologice și Miniere din Franța a organizat mai multe acțiuni, precum vizite de perfecționare profesională a responsabililor kazachi în Franța, burse de studiu și cercetare și stagii de pregătire cu experți francezi în Kazakstan, în cadrul unui program finanțat din fonduri europene și de Ministerul francez de externe.

 

Au contribuit la redactarea Revistei Presei Europa Plus:

Eva Petrossian - Armenia;

Victoria Gevorkova - Azerbaidjan;

Gulzhazira Auyezkhanova - Kazakhstan

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 16 noiembrie 2023