
Politică
Unul dintre (presupușii) asasini ai jurnalistei Anna Politkovskaia a fost grațiat de Putin
anna_politkovskaia.jpg

Serghei Khadjikourbanov trebuia să-și ispășească pedeapsa până în 2030, dar a fost grațiat prin decret prezidențial pentru că... a luptat în ”operațiunea specială” împotriva Ucrainei. Familia jurnalistei asasinate în 2006 a denunțat "o monstruoasă nedreptate".
Moartea jurnalistei, împușcată mortal la Moscova la 7 octombrie 2006 - chiar de ziua de naștere a președintelui rus - este una dintre cele mai mediatizate crime ale erei Putin, aflat la putere în Rusia din anul 2000, răstimp în care mulți dintre criticii săi au fost asasinați.
Alexei Mihalțik, avocatul lui Serghei Khadjikourbanov, a declarat pentru AFP că alăturarea clientului său forțelor ruse implicate în Ucraina începând din 2022, i-a adus grațierea prezidențială. "I s-a oferit un contract pentru a participa acolo. A semnat, iar acum, când contractul s-a încheiat, a fost grațiat prin decret prezidențial", a precizat avocatul, spunând că familia clientului său este cea care l-a informat în acest sens.
"Este o nedreptate gravă, o încălcare a memoriei unei persoane ucise din cauza convingerilor sale și a îndeplinirii datoriei sale profesionale," au subliniat într-un comunicat familia Anei Politkovskaïa și ziarul Novaïa Gazeta, fostul său angajator.
Grațierea acordată de Vladimir Putin nu este "o dovadă a ispășirii și a regretelelor criminalului", au adăugat aceștia.
Christophe Deloire, secretarul general al ONG-ului Reporteri fără frontiere (RSF), a criticat pe X (fostul Twitter) "cinismul" președintelui rus.
"Să-și ispășească crimele"
Zeci de mii de deținuți din închisorile Rusiei au semnat astfel de contracte cu formațiuni paramilitare precum Wagner pentru a lupta pe frontul din Ucraina.
Acești oameni au servit adesea în sectoarele cele mai periculoase ale frontului și, conform mărturiei fostului șef al Wagner, Evgheni Prigojin, au fost utilizați drept carne de tun. Cei care scapă primesc dreptul de a fi eliberați.
Această politică este asumată public de Kremlin. "Persoanele condamnate, inclusiv pentru crime grave, își ispășesc crima prin sânge pe câmpul de luptă", a reafirmat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
Chiar dacă primul contract a expirat, Serghei Khadzhikurbanov luptă în continuare pe frontul ucrainean, potrivit avocatului său.
"În 2023, a semnat un nou contract în calitate de voluntar și luptă acum în funcții de comandă", a continuat avocatul, care se declară "convins de nevinovăția" clientului său în cazul Politkovskaïa.
Anna Politkovskaia, o jurnalistă de investigație de renume mondial specializată în crimele comise de autorități în Cecenia și o critică a lui Vladimir Putin, a fost împușcată mortal în holul blocului său din Moscova în 7 octombrie 2006.
Persoanele responsabile de comiterea crimei nu au fost niciodată identificate, cu toate că mulți opozanți ai Kremlinului și ai regimului impus în Cecenia consideră că Ramzan Kadyrov, liderul autoritar al acestei regiuni din Caucaz, este principalul suspect. El a respins întotdeauna orice implicare în acest sens.
Asasinate în serie
Au fost necesare mai multe procese, achitări și apoi condamnări pentru ca presupușii autori ai asasinatului să fie pedepsiți. Printre aceștia se află Serghei Hadjikurbanov.
Organizatorul logistic al asasinatului, Lom-Ali Gaitukaev, a murit în închisoare în 2017. Nepotul său, Rustam Makhmudov, a fost găsit și el vinovat de uciderea jurnalistei și ispășește o pedeapsă pe viață.
Anna Politkovskaia, care lucra pentru ziarul independent Novaia Gazeta, este una dintre numeroasele personalități critice la adresa Rusiei conduse de Vladimir Putin care au fost ucise, iar aceste crime nu au fost niciodată elucidate.
Printre alte victime se numără opozantul Boris Nemțov, jurnalistul Paul Klebnikov, activistul pentru drepturile omului Natalia Estemirova sau avocatul Stanislav Markelov.
Principalul critic al Kremlinului, Alexei Navalny, a supraviețuit otrăvirii în 2020 și ispășește acum o lungă pedeapsă de închisoare. Atât el, cât și Occidentul consideră această condamnare drept una politică.
După ofensiva sa împotriva Ucrainei, Rusia a lansat o amplă campanie de reprimare a tuturor vocilor, celebre sau anonime, care denunță responsabilitatea sa în declanșarea acestui conflict.
Traducere de Oana Neacșu după articolul publicat de France24