Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PAS nu a câștigat niciun municipiu la alegerile locale generale din R.Moldova. Igor Grosu:”Este mult de lucru”

399872884_770538851781571_6652774427566854075_n.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Grosu

În R.Moldova, duminică, a avut loc cel de-al doilea tur de scrutin. Partidul Acțiune și Solidaritate al președintei Maia Sandu nu a câștigat niciun municipiu din cele 11 din țară. Liderul PAS, Igor Grosu, a prezentat, luni, rezultatele formațiunii la scrutinul din această lună, menționând că Partidul Acțiune și Solidaritate este o echipă puternică la nivel local, doar că ”este mult de lucru”. Pe 19 noiembrie, în 609 secții de votare s-a desfășurat turul doi de scrutin, iar în alte 11, votarea repetată. Trebuie spus că, la alegerile locale generale din R.Moldova, PAS a obținut cele mai multe mandate de primar, fiind urmat de socialiști și candidații independenți. 

”Vă mulțumim tuturor pentru că ați ieșit la vot și v-ați spus cuvântul în alegerea oamenilor care vor conduce localitățile noastre. Datorită încrederii dumneavoastră, 310 primari PAS - Echipa Europa au câștigat după cele 2 tururi de scrutin. Primarii noștri vor munci pentru dezvoltarea satelor și orașelor, așa cum ne-am angajat, și pentru ca Moldova să devină europeană, localitate cu localitate”, a declarat Igor Grosu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate.

Totodată, liderul PAS susține că formațunea sa a arătat că este o echipă puternică la nivel local. ”Am obținut sprijinul oamenilor pentru 357 consilieri raionali și peste 3000 de consilieri locali. Le mulțumesc tuturor echipelor noastre, tuturor voluntarilor pentru efortul imens depus în campanie. Fiecare poartă la care am bătut, fiecare om cu care am discutat, fiecare ziar distribuit înseamnă o muncă de echipă esențială.

”Este mult de lucru. Le doresc succes și spor la muncă tuturor primarilor și consilierilor care au câștigat în alegerile locale. Să lucrăm împreună pentru ca toți moldovenii să aibă condiții mai bune de trai acasă. Mergem înainte spre Moldova europeană”, a punctat Igor Grosu.

Să spunem că, duminică, Partidul Acțiune și Solidaritate a pierdut și municipiul Ungheni, după ce, în primul tur nu a reușit să obțină nicio primărie de municipiu. Vorbim de Chișinău, Cahul, Ceadîr-lunga, Hîncești, Orhei, Soroca și Strășeni.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la Ungheni, duminică, 19 noiembrie, a câștigat candidatul independent Vitalie Vrabie, cu aproape 58 la sută. De altfel, Ungheni a fost singurul municipiu din turul doi în care PAS a avut candidat.

Precizăm că, după PAS, cele mai multe primării din țară, 144 la număr, le-a câștigat Partidul Socialiștilor din R.Moldova. Candidații independenți obțin 116 mandate de primar, clasându-se astfel pe poziția a treia, fiind urmat de Partidul Social Democrat European (fostul PDM) care a reușit să obțină 103 mandate de primar.

În jur de 315 mii de alegători au participat la turul II al alegerilor locale generale, ceea ce înseamnă o participare de peste 36,7% din numărul total de cetățeni cu drept de vot. Potrivit prevederilor Codului electoral, în al doilea tur de scrutin, alegerile sunt declarate nevalabile dacă la ele au participat mai puțin de 1/5 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. În fiecare dintre cele 273 de localități, unde a avut loc turul doi de scrutin, a fost înregistrată o prezență la urne mai mare de 20 la sută. 

Misiunea de Observare Promo-lex a alegerilor locale generale din R.Moldova a înregistrat, duminică, în jur de 130 de incidente pe parcursul votării, printre cele mai frecvente - prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în raza de 100 de metri de la secția de votare, fotografierea buletinelor de vot și alte încălcări ale secretului votului. ”Aceste tipuri de incidente pot sugera o legătură cauzală cu unele fenomene negative de influențare a voinței alegătorilor, care au avut loc și pe parcursul campaniei electorale, și ar putea indica asupra unor încercări de a controla și influența comportamentul și decizia alegătorilor, inclusiv în ziua alegerilor”, a explicat șeful MO Promo-Lex, Nicolae Panfil.