Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bruxelles din nou în centrul unei campanii antieuropene în Ungaria

20231120_145923.jpg

billboard Hu VdL
Viktor Orban invită populația "să nu joace cum ii cântă ei"
Sursa imaginii: 
X, fost Twitter

Premierul Ungariei Viktor Orban a lansat o campanie de “consultare publică” privind politicile UE însoțită de o defăimare a Comisiei Europene. Mai multe afișe apărute astăzi acuză Bruxelles și UE de manipulare a populației. Ursula von der Leyen nu este « perturbată » de acestea și așteaptă verdictul populației.

Întocmai sloganurilor apărute în 2019 și cele de acum, care o reprezintă de data aceasta pe Ursula von der Leyen alături de Alex Soros, fiul milionarului ungur american, invită populația "să nu joace cum ii cântă ei".

Guvernul de la Budapesta informează cetățenii că UE „vrea să înființeze ghetto-uri pentru migrați în Ungaria” și că banii publici trimiși pentru asistență economică și umanitară Autorității Palestiniene „au ajuns deja în mâinile Hamasului”.

La Bruxelles, Ursula von der Leyen nu a fost perturbată de acest incident, spune purtătorul ei de cuvânt. Dar ce se ascunde de fapt în spatele noii campanii din Ungaria?

Ungaria, mai precis premierul Orban, acuză din UE de prea multă toleranță  privind migrația și de amestec în afacerile interne.

In chestiune se află cele 27 miliarde de euro destinate Ungariei din fondurile UE pe care Bruxelles le-a blocat până la întoarcerea democrației în Ungaria.

Dar, având în vedere rolul important pe care Budapesta îl joacă privind extinderea UE cu Ucraina și Moldova (căreia i se poate opune), Bruxelles a dat recent semne că ar putea debloca 13 miliarde de euro destinate politicii de coeziune în Ungaria.

O parte a Parlamentului European se opune însă și sunt slabe șanse ca acești bani să fie cu adevărat transferați Budapestei. Prin urmare, odată ce a înțeles că nu are nimic de pierdut, Viktor Orban atacă.

In plus, Orban poate bloca la rândul său fondurile UE destinate Ucrainei și Moldovei și poate bloca decizia privind extinderea cu aceste țări.

Reuniți in 14 decembrie la Bruxelles, liderii UE ar trebui să se pronunțe asupra acestor chestiuni fundamentale pentru Kiev și Chișinău.

Răspunsul poate fi însă ghicit de pe acum...