
Politică
Tortură și amenințarea că le vor fi luați copiii: metode pentru a-i forța pe ucraineni să accepte pașapoarte rusești
ap23192665469854.jpg

Galina, un nume de împrumut dat de jurnaliști din motive de securitate, locuiește într-un oraș ocupat în regiunea Zaporojie. Nu a putut pleca, își crește copiii singură și are grijă de părinții bătrâni, scriu jurnaliștii de la publicația ucraineană Suspilne Media care a participat la investigație.
„Din orașul meu până în Zaporojie, există aproximativ 20 de puncte de control inamice. La fiecare, pe lângă faptul că cer mulți bani, toată lumea este percheziționată. Și la fiecare post de control se stă mai multe ore în fiecare rând. Bolnavii se îmbolnăvesc și mai rău, copiii plâng, animalele de companie urlă. Și ticăloșilor le place. Acesta este unul dintre tipurile de tortură pentru cei fără apărare," povestește Galina. Femeia adaugă că are lucrurile împachetate de mult timp, dar îi este frică să pornească la drumul spre libertate pentru că nu ar putea trece cu familia prin toate aceste controale. „Psihicul meu nu poate suporta (…) Și mă mai gândesc, cine are nevoie de noi cu trei pisici ?”
Au amenințat-o că îi taie copiii bucăți
Galina comunică cu jurnaliștii pe Messenger și are grijă să șteargă mereu mesajele deoarece femeia a trecut până acum prin percheziții și intimidări. Rușii îi pot verifica oricând telefonul. Într-un an și nouă luni, rușii au vizitat-o de mai multe ori. Odată voiau informații despre o rudă care luptă în armata ucraineană și au interogat toată familia timp de mai multe ore după ce au găsit o uniformă. Rușii au amenințat-o că îi taie copiii bucăți și i-i dau înapoi bucată cu bucată. Femeia a avut mult timp după aceea coșmaruri.
Svitlana Kulaksyz din Herson, oraș eliberat, știe pe pielea ei ce înseamnă să-i critici pe ruși. Femeia a petrecut două săptămâni în camera de tortură înființată de ruși în Herson - din 16 iulie până la 1 august 2022.
„Au venit pentru că am scris un comentariu pe canalul Telegram în care spuneam cât de mult îi iubesc.” Femeia a scris pe canalul Telegram Tradătorii din Herson că rușii se vor întoarce acasă în saci negri.
Metode sălbatice de tortură: „Telefon la Biden” sau „Telefon la Zelensky”
Svetlana nu a fost bătută sau torturată, spre deosebire de bărbații ținuți în acea clădire și de câteva femei din celula ei, care au fost, de asemenea, supuse torturii.
„Era tortură în fiecare noapte”, spune Svetlana. „Dacă băgau cheia în ușă după ora 22.00, deja tremuram, pentru că știam că dacă erau scoși la acea oră din celulă. Bărbații erau foarte batjocoriți și bătuți, unul a fost împușcat. I-au scos afară, dar țipetele încă se auzeau. Mi-am acoperit și urechile ca să nu aud, dar nu a ajutat,” spune femeia.
Leonid Remyga, directorul Spitalului Clinic Orășenesc Afanasy și Olga Tropiny din Herson, a ajuns și el în camera de tortură rusă deoarece a refuzat să lucreze pentru regimul de ocupație. Iată ce a povestit într-un interviu acordat în decembrie 2022, la o lună după eliberarea Hersonului.
În timp ce se afla în închisoare, Leonid Remyga a ajutat prizonierii care torturați: „Coaste fracturate, dinți scoși, vânătăi pe toate părțile corpului. O femeie, de exemplu, era julită pe tot corpul, de la șold până la călcâi. Parcă ar fi fost târâtă pe de asfalt sau beton. Aveau urme de la electroșocuri, răni adânci, care apoi s-au infectat de la căldură (…)și pentru că nu au primit la timp antibiotice și îngrijiri.”
Medicul povestește de forme de torturi pe care doar minți bolnave le pot născoci. Un electrod introdus în anus, iar celălalt pe lobul urechii se cheamă „Telefon către Biden.” Un electrod pe organul genital și celălalt pe lobul urechii „telefon către Zelensky”.
Rușii electrocutează victimele în zonele de frecare : bărbații sub axilă, iar femeile - pe suprafața interioară a coapselor". Potrivit lui Leonid Remiga, rușii au reținut și torturat civili pentru a insufla teamă:
„Dacă ai supraviețuit acolo, ai ieșit și oamenii te vor întreba, atunci le vei spune astfel de orori. Și vor înțelege că li se poate întâmpla asta, deci trebuie să accepte banii, să coopereze și atunci vor fi liberi și nimeni nu îi va tortura.”
Părinți deportați, iar copii trimiși la orfelinate dacă nu acceptă pașapoarte rusești
Lyudmila (numele este fictiv) a fugit din zona ocupată în iulie 2023. „Trăiești ca un păianjen într-un borcan. Ei te țin acolo și alergi în cerc. Pare că tu și toți cei din jurul tău duceți o viață normală, dar cel mai greu le este celor care așteaptă sosirea Ucrainei (…) nu poți vorbi despre Ucraina, simbolurile ucrainene sunt interzise.”
„În Pology, oamenii sunt evacuați din case dacă nu au pașaport rusesc. În Berdiansk, de la 1 martie, doar cei care au pașaport rusesc vor primi ajutoare sociale și ajutor umanitar. În regiunea Herson, toți cei care nu un pașaport rusesc vor fi verificați. Ce putem face? Nu mai putem cumpăra nimic pentru că nu acceptă carduri ucrainene. Nu vrem să fim trădători. Acesta este un fel de viol de oameni!", scria Galina în februarie 2023.
Verișoara ei a primit un pașaport rusesc și s-a angajat. I-a adus Galinei vești: dacă nu primește pașaport până la sfârșitul lunii martie, vor fi deportați, iar copiii vor fi trimiși la orfelinate.
Rușii au început să impună brutal pașaportul rusesc în 2023. Oficialii ocupației au declarat direct că cei care nu au pașaport rusesc nu vor putea obține nici măcar cele mai necesare lucruri. De exemplu, insulina.
Lyudmila povestelte: „Oamenii nu au de ales. Iei pașaportul pentru a supraviețui. Când mergi la spital, ai nevoie de pașaport rusesc. Dacă nu ai, nu vei fi tratat. Acesta este primul exemplu. Dacă mergi cu mașina și patrulele te opresc iar tu nu ai pașaport rusesc, îți pot lua mașina. O vor lua și nu o vor da niciodată înapoi. Pensionarii sunt obligați să ia pașapoarte pentru că nu au bani”.
Din păcate nu putem face altceva decât să ne rugăm
Lyudmila a decis să plece deoarece nu putea trimite copiii la școală fără pașaport rusesc. Și, dacă nu accepta pașaportul rusesc, putea fi decăzută din drepturile părintești. „Îți vor lua copiii și gata - vei rămâne fără copii," spune Ludmyla.
Galina a rezistat fără pașaport rusesc până în vara lui 2023. Rușii au ajuns la ea tot prin copii.
„Există zvonuri că vor avea loc inspecții”, a scris ea în august. „Că vor fi pedepse pentru părinți dacă copiii nu merg la școală. Că pot fi deportați și copiii.” Galina a discutat despre copii cu profesorii ucraineni care au continuat să predea online. „Este mai bine sa mergem la o școala ruseasca pentru a ne salva viața. Dar cel mai important lucru pentru noi este sa nu pierdem contactul cu școala noastră. Ai noștri promit să nu ne părăsească si sa ne susțină. Am sperat că războiul se va sfârşi. Dar acum scriu la ştiri că războiul va continua mult, foarte mult timp. Din păcate nu putem face altceva decât să ne rugăm," a mai scris Galina.