Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coaliţie anticriză dintre PD şi PCRM

După întrevederea reprezentanţilor Partidului Comuniştilor cu cei ai Partidului Democrat, Comitetul Central al comuniştilor s-a întrunit într-o şedinţă la care a adoptat decizia de a purta negocieri cu PD în vederea formării coaliţiei post electorale de centru-stânga.

După întrevederea reprezentanţilor Partidului Comuniştilor cu cei ai Partidului Democrat, Comitetul Central al comuniştilor s-a întrunit într-o şedinţă la care a adoptat decizia de a purta negocieri cu PD în vederea formării coaliţiei post electorale de centru-stânga.

Noua alianță de guvernare dintre PD şi PCRM s-ar putea numi Coaliţia anticriză "Pentru Moldova", potrivit unui comunicat de presă al comuniştilor. Plenara a adoptat cu vot unanim o hotărâre potrivit căreia, Comitetul Central al PCRM împuterniceşte Comitetul Executiv al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova să continue negocierile cu Partidul Democrat privind crearea Coaliţiei anticriză şi semnarea documentelor de coaliţie corespunzătoare, elaborate de către ambele părţi.

Atât Vladimir Voronin cât şi Marian Lupu s-au arătat mulţumiţi de runda de consultări şi susţin că nu au existat divergenţe la această etapă şi au calificat dialogul ca fiind unul constructiv. Voronin a declarat că, deocamdată, „nu a fost semnat nici un document privind constituirea noii alianţe de guvernare. Trebuie depăşită criza politică care durează de doi ani”. Cele două formaţiuni ar acumula 57 de mandate şi pot forma Guvernul şi alege preşedintele Parlamentului, dar nu pot desemna şeful statului.

Partidul Liberal Democrat a prezentat public oferta pentru PD şi PL. Partidul Liberal Democrat optează pentru funcţia de premier, Partidului Democrat i-ar reveni funcţia de preşedinte, iar Partidului Liberal - cea de spiker. Deocamdată cei trei lideri nu s-au întâlnit pentru a discuta pe marginea ofertei PLDM.

Democraţii s-au arătat dispuşi să meargă la discuţii, chiar dacă au declarat că oferta PLDM nu îi surprinde. "PD va merge la consultări şi cu PLDM şi va insista asupra cursului european al Republicii Moldova. Nu este nimic nou cât ţine de oferta PLDM, avem o viziune complexă, de sistem", a conchis Marian Lupu.

La rândul său, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că este un pas bun, doar că întârziat. Presa de la Chişinău scrie că cei trei lideri liberal-democraţi se vor vedea miercuri pentru a discuta despre principiile unei viitoare alianţe de guvernare.

Liderul PLDM, Vlad Filat, e de părere că partidele trebuie să ţină cont de votul cetăţenilor. Mai mult de 60 la sută dintre alegători au votat "pentru continuarea reformelor democratice şi parcursul european al Republicii Moldova". Partajarea ministerelor şi a celorlalte funcţii importante din cadrul Guvernului va fi făcută în timpul negocierilor ulterioare în format trilateral PLDM – PDM – PL.

Analiştii cred că, de fapt, coaliţia de guvernare este deja formată, doar că nu se anunţă oficial şi negocierile sunt mimate. Există însă voci care spun că nu este încă totul pierdut, din moment ce PD nu a semnat nici un acord cu PCRM.

La 7 decembrie 2010 s-a împlinit un an de când Marian Lupu nu a fost votat pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova de către colegii din PCRM. Comuniştii au boicota şedinţa, Alianţa pentru Integrare Europeană având nevoie de opt voturi pentru a-l desemna pe Lupu în funcţia de şef al statului. Până în prezent, Moldova este condusă de un preşedinte interimar care a dizolvat Parlamentul şi a dispus organizarea alegerilor parlamentare anticipate, aşa cum prevede legislaţia.

 
Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu