Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Copiii teribili ai preşedintelui Gaddafi

family-gaddafi-0.jpg

Moatassem Billah, Seïf al-Islam şi Saadi Gaddafi

Cunoscuţi pentru escapadele, dar şi brutalitatea lor, copiii teribili ai preşedintelui Muammar Gaddafi ocupă poziţii importante în regimul libian. O trecere în revistă a copiilor "Ghidului".

Seïf al-Islam Gaddafi, 38 de ani. Doctor în filozofie la London School of Economics, fiul cel mare al celei de-a doua soţii a colonelului Gaddafi este de profesie arhitect-urbanist. Conduce Fundaţia Gaddafi pentru dezvoltare şi este fiul care s-a implicat cel mai mult pe plan politic. Chiar dacă nu are o funcţie oficială în Libia, el este de fapt numărul doi al regimului. Primul reprezentant al regimului care s-a adresat poporului libian la începutul contestaţiilor care agită Jamahiriya, nu a fost conducătorul emblematic, colonelul Muammar Gaddafi, ci Seif al-Islam. Într-o intervenţie televizată duminică seara, cel care a fost mult timp prezentat ca succesor posibil al "Ghidului" a declarat : "Nu vom abandona Libia", ameninţând cu un război civil şi cu o baie de sânge.

 

Mohamed Gaddafi. În vârstă de 41 de ani, este fiul cel mare născut din primul mariaj al colonelului. Prezidează organismul libian al telecomunicaţiilor care administrează reţeaua de telefonie mobilă, internet şi comunicaţii pe satelit. Conduce de asemenea Comitetul Naţional Olimpic, cu sediul la Tripoli şi este şi proprietarul unei echipe de fotbal.

 

Saadi Gaddafi, 37 de ani, căsătorit cu fata unui comandant al armatei libiene. Fost fotbalist, a trebuit să plătească pentru a putea evolua într-un campionat profesionist de fotbal. Mijlocaş la Perugia, în Italia, Saadi nu a jucat decât 15 minute în Serie A, înainte de a fi suspendat pentru dopaj. Sancţiunea nu l-a împiedicat în schimb să ajungă căpitanul echipei naţionale a Libiei. Actualmente ocupă postul de preşedinte al Federaţiei Libiene de Fotbal. 

 

Moatassem Billah Gadaffi, 35 ani. Medic de profesie, promovat colonel în armată, Moatassem Billah a trebuit să părăsească Libia după plănuirea unei lovituri de stat împotriva tatălui său. Exilat în Egipt, obţine iertarea "Ghidului" graţie intervenţiei preşedintelui Hosni Mubarak. Din 2007 conduce Consiliul de securitate naţională şi dispune de o unitate de elită personală. La fel ca fratele său Seïf al-Islam, este considerat un posibil succesor al tatălui său la conducerea Libiei.

 

 

Hannibal Gaddafi, 33 ani. De formaţie medic şi militar, este cunoscut pentru scandalurie provocate în capitalele europene. Arestarea sa in Elveţia pentru maltratarea personalului unui hotel a antrenat una dintre cele mai grave crize diplomatice dintre Confederaţia helvetică şi Libia. La cel de-al 35-lea summit al G8, în iulie 2009, a declarat că Elveţia ar trebui împărţită între Franţa, Germania şi Italia.

 

 

Aïcha Gaddafi, 34 ani. Avocată cu convingeri profund anti-americane, l-a apărat în 2004 pe fostul dictator irakian Saddam Hussein. S-a măritat în 2006 cu un verişor de-al tatălui. Conduce ONG-ul libian Waatassimou.

 

Seïf el-Arab Gaddafi, 30 ani. Se ştiu foarte puţine lucruri despre el. A studiat în Germania, iar conform cotidianului britanic Daily Telegraph, Poliţia germană l-ar fi arestat în 2008, la volanul unui Ferrari F430 pe motiv că făcea prea mult zgomot.

 

Khamis Gaddafi, 29 ani. După ce a urmat cursuri de pregătire militară în Rusia, Khamis este numit la conducerea unei unităţi din forţele speciale, care îi poartă şi numele. Conform anumitor surse neconfirmate, ar fi condus represiunea manifestaţiilor din Benghazi, în estul ţării.