Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vlad Filat: Ar fi bine ca formatul 5+2 pe Transnistria să se transforme în formatul 7

Potrivit premierului Republicii Moldova, formatul 5+2 de negociere pe Transnistria este singurul “valabil şi eficient” în clipa de faţă, dar ar fi bine dacă el s-ar transforma în “formatul 7”, adică oferind Uniunii Europene şi SUA statutul de participant, nu de observator. Într-un interviu pentru RFI Romania, şeful guvernului moldovean vorbeşte şi despre invitaţia adresată Partidului Comuniştilor pentru dialog privind rezolvarea crizei politice din Republica Moldova. De mai bine de doi ani, statul moldovean nu are un preşedinte ales. Vlad Filat spune că, dacă nu se ajunge la un acord cu comuniştii, o soluţie ar fi schimbarea Constituţiei.

Potrivit premierului Republicii Moldova, formatul 5+2 de negociere pe Transnistria este singurul “valabil şi eficient” în clipa de faţă, dar ar fi bine dacă el s-ar transforma în “formatul 7”, adică oferind Uniunii Europene şi SUA statutul de participant, nu de observator. Într-un interviu pentru RFI Romania, şeful guvernului moldovean vorbeşte şi despre invitaţia adresată Partidului Comuniştilor pentru dialog privind rezolvarea crizei politice din Republica Moldova. De mai bine de doi ani, statul moldovean nu are un preşedinte ales. Vlad Filat spune că, dacă nu se ajunge la un acord cu comuniştii, o soluţie ar fi schimbarea Constituţiei.

Rep.: Domnule prim-ministru, în primul rând, de la acest summit al parteneriatului estic la Varşovia, Moldova aşteaptă deschiderea negocierilor pentru acordul de liber schimb. Dacă s-ar implementa, când se va implementa, ar schimba o mare parte din legislaţie, ar moderniza o mare parte din legislaţia ţării. Cum credeţi că vor merge negocierile, odată începute, cu Moldova?

Vlad Filat: Noi avem experienţa negocierilor deja. Condiţiile necesare pentru a începe negocierile în vederea semnării acordului de liber schimb au fost îndeplinite de către Republica Moldova. Urmează să fie fixată data când încep aceste negocieri. În acelaşi sens, vreau să vă spun că noi suntem pregătiţi să parcurgem aceste negocieri cu viteza necesară şi consistenţă pentru a obţine semnarea acordului cât mai rapid posibil. Deci capacitatea instituţională şi pregătirea negociatorilor este la nivelul necesar.

Rep.: Să vorbim despre vize... Înţeleg că preşedinţia poloneză vrea să schimbe declaraţia finală astfel incat sa să nu mai apară „liberalizarea vizelor este un obiectiv pe termen lung”, ci să „liberalizarea vizelor se va petrece atunci când fiecare ţară este gata”. Cum vi se pare optica preşedinţiei poloneze?

Vlad Filat: În primul rând, este o abordare logică şi corectă. In al doilea rand, atunci când intruneşti criteriile, poţi beneficia de valorile care trebuie să vină către cetăţeni. În acest sens, vreau să vă spun că acele condiţii care s-au cerut să fie îndeplinite de către Republica Moldova în vederea obţinerii regimului liberalizat de vize este unul similar cu cel pentru a fi ţară membră a spaţiului Schengen. Deci sunt condiţii foarte dure. Noi nu am polemizat mult la acest capitol, am luat acest angajament şi vreau să vă spun că îl îndeplinim foarte responsabil. În acest sens, am îndeplinit un şir de condiţii. Înainte de a avea planuri, noi, începând cu 1 ianuarie 2011, spre exemplu, eliberăm doar paşapoarte biometrice, avem aprobată strategia care vizează managementul integrat la frontieră... În concluzie, noi am recepţionat acest plan de acţiuni, îl implementăm, pornind de la faptul că noi dorim să contribuim la stabilitate şi la procesul de administrare eficientă a migraţiei în Europa. Nu dorim să creem probleme.

Rep.: Sunt totuşi unii analişti care ar spune, şi care chiar o spun, că s-ar putea ca Uniunea Europeană să fie reticentă să liberalizeze regimul de vize cu o ţară care nu îşi controlează pe deplin frontierele, aluzie făcută la conflictul din Transnistria.

Vlad Filat: Vedeţi, noi avem angajamente instituţionalizate. Părerile analiştilor politici sau ale altor experţi trebuie să fie luate în calcul, însă, ca să fie clar pentru toată lumea, Republica Moldova îşi asumă angajamente pentru întreg teritoriul său, la capitolul securizarea actelor de identitate şi managementul integrat la frontieră. Şi aici n-o să fiu eu care să vin să dau o apreciere, aprecierile sunt date de către instituţiile specializate în acest domeniu, care au apreciat drept pozitivă capacitatea Republicii Moldova de a administra aceste procese.

Rep.: Cum vedeţi formatul de negociere 5+2, despre Transnistria? Credeţi că este un format care mai este de actualitate sau putea fi modificat?

Vlad Filat: În primul rând, în urma unui efort conjugat al tuturor actorilor implicaţi, cărora le aducem cuvinte de recunoştinţă, în sfârşit, după o pauză de şase ani de zile, am reuşit să reluăm negocierile oficiale în formatul 5+2, în vederea identificării soluţiei pentru reglementarea conflictului transnistrean.

Acest format este unicul valabil şi eficient, deoarece actorii implicaţi în acest format sunt în situaţia în care să ofere nu doar asistenţă în vederea identificării soluţiei, dar ulterior identificării soluţiei, garanţia implementării întocmai a acestor înţelegeri. O părere avem noi, şi asupra căreia ne-am pronunţat mai des, ca acest format 5+2 să fie transformat în formatul 7, oferind deci Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii statut de participant cu drepturi depline, nu ca şi observator. Până la luarea deciziei respective, acest format este unul confortabil şi eficient.

Rep.: Chiar şi aici, la Varşovia, în aceste zile înaintea Parteneriatului Estic, s-a vorbit despre acest risc al instabilităţii politice în Republica Moldova. Vedeţi posibil un acord cu Partidul Comuniştilor pentru alegerea unui preşedinte?

Vlad Filat: Depinde cum calificăm situaţia din Republica Moldova. Instituţiile ţării sunt funcţionale. Problema care rămâne a fi deschisă ţine de alegerea preşedintelui Republicii Moldova. Această rezolvare trebuie să pornească de la principiul legalităţii. Este o abordare principială pentru mine şi pentru partidul pe care îl conduc. O soluţie ar fi şi comunicarea cu cei din Partidul Comuniştilor – asta nu înseamnă semnarea acordurilor sau coaliţie, asta înseamnă dialog civilizat, în numele Republicii Moldova, vizând viitorul ţării noastre, depăşind interesele înguste de partid sau chiar interesele Alianţei pentru Integrare Europeană.

Am insistat, pe parcursul timpului, şi chiar săptămâna aceasta am adresat o invitaţie Partidului Comuniştilor, să ne aşezăm toate partidele parlamentare, să avem acest dialog, care în primă instanţă, ar permite schimbul ăsta de păreri, în vederea identificării unei soluţii.

În cazul în care cei din Partidul Comuniştilor se vor auto-izola, dacă doriţi, de acest proces, urmează să identificăm soluţii, iarăşi legale. Una dintre acestea ar fi adoptarea unei noi Constituţii. Discuţii asupra acestui subiect am avut mai multe, de fapt, pe parcursul timpului. Având în vedere această criză constituţională care are deja istorie lungă, se arată ca fiind una care să vină să rezolve această problemă.

Rep.: O soluţie care ar implica Partidul Comuniştilor... Cum credeţi că ar fi văzută de Uniunea Europeană, care susţine atât de mult Alianţa pentru Integrare Europeană acum?

Vlad Filat: Ca să fim sinceri, Uniunea Europeană susţine Republica Modova, fiindcă, partidele politice, fie ele privite separat, fie privite în cadrul unei alianţe, nu reprezintă decât voinţa cetăţenilor. De aceea, Uniunea Europeană, atâta timp cât ne vom îndeplini angajamentele şi vom promova în continuare implementarea reformelor care să ducă la democratizarea, în continuare, a Republicii Moldova, şi la apropierea cât mai tare de criteriile europene, va avea această poziţie de sprijin. Uniunea Europeană, de altfel, dacă este să fim obiectivi, dintotdeauna ne-a sugerat să avem comunicare între partide. Nu contează că eşti la guvernare sau eşti în opoziţie, sarcina este aceeaşi. În rolurile pe care le avem, trebuie să contribuim la edificarea statului în continuare şi la rezolvarea problemelor oamenilor.

Rep.: Aici, la Varşovia, dar şi la Bruxelles, se crede că guvernul Filat este cel mai bun pe care îl putea avea Moldova acum şi, de altfel, dumneavoastră sunteţi cel mai popular om politic din Moldova. V-aţi gândi să fiţi mai mult decât prim-ministru?

Vlad Filat: Eu, dacă îmi doream mai mult decât prim-ministru – probabil vă referiţi la funcţia de preşedinte – eu eram de mult preşedinte... Nu ăsta e scopul meu. Scopul meu este să muncim împreună cu colegii noştri, avem sprijinul – pe care îl avem sincer, din partea partenerilor noştri europeni, pentru ca Republica Moldova să fie plasată pe o traiectorie ireversibilă, spre valorile europene.

NOTĂ: Formatul 5+2 de negociere a problemei transnistrene a fost lansat în vederea găsirii unei soluţii a problemelor provocate de declararea unilaterală a independenţei aşa numitei Republici Transnistrene. La negocieri participă astfel cinci actori: Republica Moldova, autorităţile transnistrene, Ucraina, Rusia şi Organizaţia de Securitate şi Cooperare în Europa, cu medierea a doi observatori: Uniunea Europeană şi Statele Unite.

 
Vlad Filat, premierul Republicii Moldova, in dialog cu Mihaela Gherghisan