Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conferinţă RFI : „Un nou tratat? Schimbări urgente cauzate de criză”

Integrare versus dezintegrare. Aceasta este miza momentului istoric la care se află Uniunea Europeană, iar soluţiile radicale sunt aşteptate.

Integrare versus dezintegrare. Aceasta este miza momentului istoric la care se află Uniunea Europeană, iar soluţiile radicale sunt aşteptate.

RFI România organizează la Bucureşti, joi, 8 decembrie, conferinţa „Un nou tratat? Schimbări urgente cauzate de criză”, în contextul summitului desfăşurat în aceeaşi perioadă la Bruxelles. 

Uniunea Europeană se află la cel mai mare moment de criză din întreaga sa istorie, iar miza summitului de pe 8 şi 9 decembrie este fie integrarea, fie dezintegrarea. Se va stabili în câte state va funcţiona Uniunea mai departe, iar toate opţiunile sunt deschise. „Va fi o Uniune condusă de guverne, de Comisia Europeană sau de Germania?”, spune redactorul şef al RFI România, Luca Niculescu, despre miza acestei întâlniri istorice. 

Deciziile se iau la Bruxelles, dar Bruxelles-ul nu poate decide fără colaborarea stetelor naţionale, iar din acest motiv este importantă dezbaterea la nivel naţional”, spune Constantin Rudniţchi, realizatorul emisiunii Profit şi Pierdere, în cadrul cereia va fi transmisă conferinţa. 

Este vorba despre viitorul nostru. Toate scenăriile sunt evocate în acest moment, iar trei dintre statele Uniunii au vorbit chiar despre război. Este cazul Poloniei, prin Ministrul sau de Finanţe, care a spus că „în zece ani vom avea război în U.E dacă se prăbuşeşte zona euro”, al Angelei Merkel care a avertizat că pacea nu este garantată la nivelul Uniunii, iar dacă euro cade întreaga Europă va urma şi al Ministrului de Externe al Cehiei, prinţul Karel Schwarzenberg, care a amintit că ultima mare criza s-a încheiat atunci când au început pregătirile pentru cel de-al Doilea Raboi Mondial. 

Moderatori: Luca Niculescu, redactor-şef RFI România şi Constantin Rudnitchi, analist economic, realizator programe RFI România

Evenimentul este organizat în colaborare cu Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti prin Senatul Studenţesc şi este finanţat de Parlamentul European.