
Politică
Conferinţă RFI: „Mai multă Europa = pierderea suveranităţii?”
luca-niculescu.jpg

RFI România organizează la Bucureşti, vineri, 9 decembrie, conferinţa „Mai multă Europa = pierderea suveranităţii”, în contextul summitului istoric desfăşurat în aceeaşi perioadă la Bruxelles.
Uniunea Europeană se află la cel mai mare moment de criză din întreaga sa istorie, iar miza summitului de pe 8 şi 9 decembrie este fie integrarea, fie dezintegrarea. Se va stabili în câte state va funcţiona Uniunea mai departe, iar toate opţiunile sunt deschise. Va exista o Europă federală? Acest lucru ar insemna că deciziile importante să nu mai fie luate de către state ci la nivel central, iar ele îşi vor pierde din rolul lor. În ce măsură statele europene pot face faţă acestei situaţii?
„Pentru România este bine sau rău? Orice decizie economică importantă va avea ultimul cuvânt de la Bruxelles. Este acesta un avantaj sau un dezavantaj? Care va fi efectul asupra mediului politic? Nu există astfel riscul ca România să respingă Europa?”, spune redactorul-şef al RFI România, Luca Niculescu.
„Europa doreşte o armonizarea a politicilor bugetare, pentru însănătoşirea ei, dar căile de a ajunge aici includ în mod evident o cedare a suveranităţii statelor naţionale în faţa autorităţilor europene. Ori acest lucru naşte discuţii şi contestări, în principal din partea Marii Britanii, unul dintre cele mai refractare state la acest tip de abordare, dar şi temeri, atât ale statelor cât şi ale oamenilor”, spune Constantin Rudniţchi, realizatorul emisiunii Profit şi Pierdere, în cadrul cereia va fi transmisă conferinţa.
Este vorba despre viitorul nostru. Toate scenariile sunt evocate în acest moment, iar trei dintre statele Uniunii au vorbit chiar despre război. Este cazul Poloniei, prin Ministrul sau de Finanţe, care a spus că „în zece ani vom avea război în U.E dacă se prăbuşeşte zona euro”, al Angelei Merkel care a avertizat că pacea nu este garantată la nivelul Uniunii, iar dacă euro cade întreaga Europă va urma şi al Ministrului de Externe al Cehiei, prinţul Karel Schwarzenberg, care a amintit că ultima mare criză s-a încheiat atunci când au început pregătirile pentru cel de-al Doilea Raboi Mondial.
Moderatori: Luca Niculescu, redactor-şef RFI România şi Constantin Rudnitchi, analist economic şi realizator programe RFI România.
Evenimentul este organizat în colaborare cu Universitatea Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Politice şi este finanţat de Parlamentul European.