Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O nouă axă Bucureşti-Ankara?

o-noua-axa-bucuresti-ankara.jpg

Preşedintele Traian Băsescu, înaintea plecării în Turcia (Foto: www.presidency.ro)

România şi Turcia au semnat Declaraţia pentru parteneriatul strategic, luni, 12 decembrie. Preşedintele Traian Băsescu se află în Turcia, unde efectuează o vizită de stat de două zile. România este un susţinător "fără rezerve" al accesului Turciei în Uniunea Europeană, declară Băsescu.

România şi Turcia au semnat Declaraţia pentru parteneriatul strategic, luni, 12 decembrie. Preşedintele Traian Băsescu se află în Turcia, unde efectuează o vizită de stat de două zile. România este un susţinător "fără rezerve" al accesului Turciei în Uniunea Europeană, declară Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu şi omologul său turc, Abdullah Gul, au semnat la Ankara Declaraţia pentru parteneriatul strategic între cele două ţări. "Declaraţia pentru parteneriatul strategic ne va conduce către o dezvoltare în fapt a relaţiilor şi colaborării noastre, nu numai o dezvoltare a lor exprimată în vorbe", spune preşedintele Turciei, Abdullah Gul.

Preşedintele Traian Băsescu declară că parteneriatul strategic dintre Turcia şi România "fixează toate domeniile de maximum interes în relaţia bilaterală. Am stabilit prin acest parteneriat cooperarea în politica externă, cooperarea în politica de securitate şi în mod deosebit în lupta antiteroristă, am stabilit consolidarea cooperării economice, lucru extrem de important, mai ales în această perioadă".

Pe de altă parte, Traian Băsescu spune că România este un susţinător "fără rezerve" al aderării Turciei la Uniunea Europeană. "România este un susţinător fără rezerve al accesului Turciei în UE. Repet, fără rezerve. Am convingerea că prin dimensiunea ei, prin dinamismul ei şi prin tinereţea acestei naţiuni, ea poate aduce un aport extraordinar chiar la revitalizarea tradiţionalei Europe", afirmă şeful statului român.

 

Schimb de amabilităţi

 

Cei doi preşedinţi au făcut şi un schimb de amabilităţi. Abdullah Gul nu crede să existe o altă persoană care să cunoască mai bine Bosforul decât Traian Băsescu. Liderul de la Cotroceni a râs, după care a declarat că există alţi oameni care cunosc mai bine Bosforul: "N-aş vrea să rămână prietenii mei de pe Bosfor cu o impresie greşită: să ştiţi că sunt oameni care ştiu mai bine decât mine Bosforul şi aceştia sunt piloţii turci de pe Bosfor".

În fine, Traian Băsescu îi invită pe oamenii de afaceri turci să investească în România. "Îi asigur că în România vor găsi o ţară oricând gata să-i primească pentru dezvoltarea afacerilor lor, nu numai cu destinaţie România, dar pentru toată piaţa Uniunii Europene", afirmă şeful statului.

El precizează că în primele nouă luni ale anului, volumul schimburilor economice între România şi Turcia a depăşit 3,5 miliarde de euro.

Preşedintele Traian Băsescu spune într-un interviu acordat publicaţiei Today's Zaman că România pregăteşte măsuri menite să faciliteze regimul vizelor, prin acordarea de vize pe o perioadă de cinci ani pentru oamenii de afaceri turci.

 

Miza vizitei lui Traian Băsescu în Turcia

 

Vizita preşedintelui Traian Băsescu la Ankara este una dintre cele mai importante de la începutul celui de-al doilea mandat. Turcia este a doua mare ţară (după Rusia) din vecinătatea noastră şi singura ţară cu adevărat importantă de lângă noi cu care avem relaţii bune, atât politice, cât şi economice.

Turcia este cel mai promiţător partener al României, atât prin poziţia de poartă spre Orientul Mijlociu şi Apropiat, prin potenţialul pieţei de 75 de milioane de locuitori, prin capacităţile industriale şi creşterea economică de peste 8%, prin prezenţa ambelor ţări în NATO şi la Marea Neagră.

"Strâmtorile"-spunea Nicolae Titulescu la Conferinţa de la Montreaux din 1936-"sunt inima Turciei, ele sunt în acelaşi timp plămânii României. Când o regiune reprezintă inima unei naţiuni şi plămânii alteia, logica cea mai elementară comandă celor două ţări să se unească, să se alieze". Iată de ce parteneriatul strategic dintre Bucureşti şi Ankara este determinat nu numai de tradiţii, ci şi de interese evidente.

Potrivit datelor MAE, România este primul partener al Turciei în Balcani, al doilea la Marea Neagră, iar Turcia este primul nostru partener extracomunitar. Aceste schimburi însă (numai 4,3 miliarde de dolari în 2010) sunt mult sub potenţialul celor două ţări. Turcia şi România colaborează în domenii strategice: energie, militar, servicii secrete.
Rămâne de văzut cum va fi conciliat acest parteneriat strategic cu ambiţiile turce de lider al "primăverii arabe" şi de marginalizare a Israelului.