Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Primăvara rusă”. Capacitatea Moscovei de a construi adevărata democraţie

marile-greseli-facute-putin-se-numara-aceea-fi-inventatorul-lui-medvedev-foto-reuters.jpg

Printre marile greseli facute de Putin se numara si aceea de a fi „inventatorul” lui Medvedev. Foto: Reuters

Noul summit Uniunea Europeana - Rusia are loc pe fondul unor mari divergente in privinta multor dosare, incepand cu scutul anti-racheta si continuand cu Siria si Iranul. Rusia este un partener dificil pentru europeni, iar mai nou, Bruxelles-ul a criticat si fraudele electorale din Rusia. Reactia societatii civile ruse este insa salutata, iar unii comentatori francezi se intreaba daca nu cumva asistam la o „primavara rusa”.

Noul summit Uniunea Europeana - Rusia are loc pe fondul unor mari divergente in privinta multor dosare, incepand cu scutul anti-racheta si continuand cu Siria si Iranul. Rusia este un partener dificil pentru europeni, iar mai nou, Bruxelles-ul a criticat si fraudele electorale din Rusia. Reactia societatii civile ruse este insa salutata, iar unii comentatori francezi se intreaba daca nu cumva asistam la o „primavara rusa”.

Matei Vişniec:

Dupa „primavara araba” care a inceput exact cu un an in urma in Tunisia, poate ca acum vom asista intr-adevar la o „primavara rusa”... Este in orice caz speranta tuturor celor care mai cred in democratie, desi Rusia este - o spun toti analistii - o tara complicata. Exista insa, fara indoiala, unele analogii intre cum au inceput manifestatiile din lumea araba, in decembrie anul trecut, si cum au reactionat multi cetateni rusi, precum si partidele, gruparile si fortele de opozitie dupa recentele legislative. Si intr-un caz si celalalt ne aflam in fata unei exasperari a populatiei. Si intr-un caz si in celalalt retelele sociale (Internet, FaceBook, Twitter) au functionat cu succes, compensand lipsa de „infrastructuri” democratice.

Intr-un editorial din ziarul Liberation, analistul Bernard Guetta ne aminteste ca rusii se trezesc dupa un somn de 12 ani. Pentru ca, in urma cu 12 ani, cand a venit Vladimir Putin la putere, popularitatea sa a fost reala. De altfel, programul sau a fost aplaudat imediat de rusi: el voia sa opreasca marele jaf national comis de mafioti si sa redea Rusiei o statura internationala. Rezultatul, dupa 12 ani, este insa dezamagitor. Dupa cum spune Bernard Guetta, presedintele Putin, devenit intre timp prim ministru, n-a facut decat sa-i elimine pe unii mafioti pentru a permite intrarea in scena a altor mafioti. Iar pe plan international, Rusia a redevenit, ca pe vremea lui Brejnev, un fel de voce care spune „niet” cam la tot ce vor Occidentalii.

Printre marile greseli facute de Putin se numara si aceea de a fi „inventatorul” lui Medvedev. Ca un magician care scoate un iepure din palarie, Putin l-a scos din neant pe Medvedev, un om total necunoscut, pentru a-l desemna succesor, atat cat sa treaca timpul necesar pentru ca adevaratul sef de la Kremlin sa-si poata relua fotoliul de presedinte. Acest numar de „magie” extrem de primitiv i-a cam suparat insa pe rusi, iar ziarul Le Figaro nota miercuri ca pana si biserica ortodoxa incepe parca sa se distanteze de „omul providential” Putin.

Iar filozoful André Glucksmann, foarte atent la ce se intimpla in Rusia si mai ales in Cecenia, constata ca dupa tunisianul Ben Ali, dupa egipteanul Hosni Mubarak, dupa libianul Muammar Ghadafi si dupa sirianul Bashar Al Assad, a venit acum momentul ca rusul Vladimir Putin sa se teama de furia populara… Si pe buna dreptate, spune Glucksmann in Le Monde, pentru ca in ierarhia mondiala a tarilor corupte, Rusia este pe aceeasi treapta cu Somalia si cu o treapta mai jos decat Zimbabwe. Filozoful francez citeaza surse potrivit carora fenomenul coruptiei in Rusia se cifreaza, doar în 2011, la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Imensele rezerve de gaz si de petrol ale Rusiei n-au fost folosite pentru reindustrializarea tarii, ele au alimentat in schimb mari averi care de fapt sunt transferate peste hotare. Ori, André Glucksmann vede in aceste miscari un enorm pericol pentru lumea democratica pentru ca, spune el, acesti bani „vin la noi” si alimenteaza noi retele de coruptie.

Merita semnalat un interviu pe care il acorda revistei L’Express fostul presedinte rus, Mihail Gorbaciov, astazi in virsta de 81 de ani, omul care a initiat miscarea de transparenta si de dezghet democratic in fosta Uniune Sovietica. „Nu putem merge mai departe cu schimbarile in Rusia fara oameni noi la putere”, spune el. El cere pur si simplu anularea scrutinului de pe 4 decembrie, contestat de populatie, care acuza puterea de frauda. „Aceste minciuni electorale distrug increderea populatiei in putere”, spune Gorbaciov. Pe de alta parte, el nu este de acord cu cei care spun ca democratia nu este posibila intr-o tara ca Rusia, unde traditia tarilor si a autocratiei este atat de puternica. „Daca n-as fi crezut in capacitatea rusilor de a trai intr-o democratie n-as fi lansat Perestroika”, mai afirma Gorbaciov.

Si Occidentul ar vrea sa creada in capacitatea rusilor de a construi o adevarata democratie. Si eventual sa nu mai sprijine regimuri precum cel incarnat in Siria de Bashar Al-Assad, sau un program nuclear precum cel dezvoltat de Iran. Iar parteneriatul Uniunii Europene cu Rusia ar avea numai de castigat daca Vladimir Putin ar inceta sa mai spuna ca dezmembrarea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare „catastrofa geopolitica a secolului XX”.

In orice caz, ceva se misca in prezent in Rusia, peisajul politic a fost zdruncinat brusc de trezirea societatii civile. Demisia anuntata miercuri de presedintele Camerei Deputatilor, Boris Grizlov, un servitor fidel al Kremlinului pana acum, este si ea un simptom. Joi, Vladimir Putin va avea o interventie televizata si se va exprima pentru prima data pe marginea situatiei din tara sa. A fost de fapt anuntata o sesiune de intrebari si raspunsuri: in functie de cat de „regizate” sau de spontane vor fi intrebarile si raspunsurile, ne vom face o noua parere despre evolutia evenimentelor.

Matei Vişniec: Dupa „primavara araba”, poate ca acum vom asista la o „primavara rusa”