Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Obama răsuflă ușurat. Deocamdată

SUA au evitat așa numita Prăpastie Fiscală. Președintele american Barack Obama a salutat votul din Camera Reprezentanților, controlată de republicani, care a consfințit un acord transpartinic de eficientizare a cheltuielilor publice și a impozitării în America.

Este însă doar un prim pas în eforturile de asanare bugetară, a precizat șeful de la Casa Albă. El s-a referit voalat la faptul că, peste puține săptămâni, SUA își vor atinge pragul maxim al îndatorării suverane. Practic, administrația nu va mai avea voie să se împrumute pentru a-și achita cheltuielile curente. În acest caz negocierile vor fi mult mai dure între cele două tabere parlamentare, iar Obama a dat deja de înțeles că este dispus să lase America să intre în incapacitate de plată dacă soluția bugetară agreată de congressmeni nu va fi una durabilă.

Actuala lege prevede o creștere a impozitelor pentru familiile care căștigă peste 450.000 de dolari anual, dar păstrează cheltuielile cu asigurările de șomaj, un punct foarte important pentru Obama. Restul impozitelor rămân la nivelul actual. La schimb, republicanii au reușit să nu reducă bugetul apărării. În chestiunea datoriei suverane, Obama a spus că nu este dispus să reducă programele sociale în schimbul majorării plafonului impus de lege.