Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa retrage trupe din Mali

În urmă cu un an de zile, mai exact pe 11 ianuarie, începea în Mali operațiunea militară franceză "Serval".

Misiunea soldaților francezi era să oprească înaintarea spre capitala Bamako a islamiștilor înarmați care preluaseră deja controlul orașelor din nordul țării africane.

Astăzi aceste grupuri radicale afiliate organizației teroriste internaționale al-Qaida sunt slăbite dar în cobtinuare active în provincie unde realizează periodoc atentate sinucigașe.

Parisul consideră că situația s-a mai normalizat și a anunțat recent că trupele sale vor fi rechemate în mare parte acaasa. 

 Contingentul francez desfășurat în Mali a numărat maximum 5 mii de militari. Asta se întâmpla în primăvară lui 2013, la apogeul operațiunii "Serval" în această țară africană, fostă colonie franceză. Astăzi nu mai sunt la fața locului decât 2500 de soldați tricolori, semn că situația este sub control. Peste câteva luni numărul lor va scădea dealtfel și mai mult a confirmat președintele Francois Hollande:

  Cine putea să-și imagineze acum un an că în Mali vor avea loc alegeri prezidențiale și legislative care au permis țării să-și regăsească stabilitatea, securitatea și legitimitatea, se întreabă retoric șeful statului francez. În Mali, esențialul misiunii noastre s-a realizat, conchide Francois Hollande.

Luna viitoare efectivele militare franceze de la fața locului vor scădea de la 2500 la 1600 de oameni pentru a se stabiliza apoi undeva la o mie de militari, mai avea să precizeze președintele Franței în bilanțul pe care-l făcea un an după lansarea operațiunii "Serval".

 Așa cum reamintea Hollande, e adevărat că uriașa țară africană a cunoscut o serie de succese politice. După gonirea islamiștilor și sosirea la fața locului a misiunii ONU pentru stablizarea statului Mali, au avut loc mai întâi alegeri prezidențiale care au confirmat victoria fostului premier Ibrahim Boubacar Keitra, zis pe scurt și IBK. În noiembrie și decembrie, la scrutinul legislativ, partidul lui IBK și aliații săi obțin majoritatea absolută.

 Dacă politic se poate vorbi deci de o stabilitate, pe teren situația mai este pe alocuri agitată, mai ales în nord unde se află fostul fief al islamiștilor. Dealtfel în orașul Kidal mai rămân staționați circa 60 de militari francezi sprijiniți de colegii lor malieni și africani. E vorba de regiunea în care să nu uităm pe 2 noiembrie anul trecut doi colegi de-ai noștrii jurnaliști la redacția în limba franceză RFI, Ghislaine Dupont și Claude Verlon, au fost uciși cu sânge rece de grupul de rebeli care-i răpise.