Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hollande contraatacă şi ameninţă revista Closer cu plângere în justiţie

hollande_sursa_foto__reuters_michel_euler__pool.jpg

Sursa foto REUTERS Michel Euler Pool

Francois Hollande a decis să contraatace imediat. Președintele Franței a deplâns încă din zorii zilei faptul că "i se încalcă dreptul la viață privată" și a anunțat că ar putea depune plângere împotriva revistei de scandal Closer.

 O publicație săptămânală de cancan care în ultimul ei număr și pe situl ei internet afirmă sub titlul "Amorul secret al președintelui" că șeful statului ar întreține o relație amoroasă cu actrița Julie Gayet. La cererea acesteia din urmă, Closer a anunțat în această după-amizaa că va retrage "probabil astăzi seară" de pe situl internet informația cu privire la această presupusă relație.

 

Trebuie spus că dosarul de 7 pagini din Closer prezintă multiple poze când cu președintele francez când cu actriță intrând rând pe rând într-o clădire din Paris în care se presupune că ar fi avut loc întâlnirile dintre cei doi. Nu este publicată însă nicio poză cu cei doi împreună și cu atât mai puțin într-o postură compromițătoare.

 

 Presa zisă "serioasă" din Franța și întreaga clasă politică din Hexagon a condamnat unanim așa-zisele revelații despre viața privată a președintelui. 

 

 

Primul care a reacționat la publicarea dosarului din Closer - evident după punerea la punct a lui Francois Hollande într-o declarație făcută agentiei France Presse - a fost șeful guvernului de la Paris. Jean-Marc Ayrault îl sprijină pe președinte când acesta cere respectarea vieții sale private.

 

 Marine Le Pen, lidera Frontului național, partidul extremei drepte, a denunțat și ea comportamentul presei în timp ce primul secretar al partidului socialist, cel al președintelui Hollande deci, a refuzat să facă și cel mai mic comentariu pe aecasta temă, care se vrea una tabu în Franța. "Respectarea vieții private se impune indiferent de funcția pe care o ocupă respectivul", spuneau în cor alți aleși de stânga și de dreapta. Doar pe rețeaua de socializare unii responsbaili politici și-au mai permis rareori să sară calul, să facă comentarii, dar de cele mai multe ori printr-o aluzie ironică.

 

 Dezvăluiri despre viața privată a președinților francezi - sau a responsabililor politici - s-au mai făcut în trecut .

 

 Multe lucruri s-au aflat public foarte târziu sau după ce mandatul respectivilor s-a încheiat. Dacă despre "derapajele amoroase" ale generalului de Gaulle era inimaginabil de scris ceva în acea epocă, numărul de idile întreținute de Valery Giscard d'Estaing era pare-se impresionant. Despre ele nu a vorbit la vremea aceea decât presa satirică și respectivul pe ocolite și doar în memoriile sale. La fel fustangiu era și Jacques Chirac care când a ajuns la palatul Elysee avea deja o reputație celebra. În fine, de existența feței ascunse a lui Francois Mitterrand s-a aflat public practic când Mazarine avea 20 de ani.

 

 

Dacă revelațiile se făceau deci târziu sau deloc, astăzi în epoca internetului, a ține sub tăcere un "secret" pe care totuși îl cunoaște o mână de oameni este foarte greu d eimaginat. În câteva decenii și din cauza - sau grație - noilor tehnologii, viața privată a președinților francezi nu mai poate rămâne tabu iar Closer creează un precedent care poate duce spre o tabloidizare a presei franceze.

 

 Întrebarea care trebuie pusă este însă dacă există vreun interes public să știm dacă Hollande întreține vreo relație amoroasă cu cineva. Răspunsul majorității specialistilor este nu. Câtă vreme acest lucru nu-l privește pe contribuabilul francez, nu are niciun interes și este de domeniul strict intim al președintelui.

 

Dominique Wolton, celebru analist al mass-mediei din Franța, e de părere că "cu cât viața publică a presedintelui - și a responsabililor care ne conduc - trebuie să fie cât mă transparentă, cu atât viață lor privată - ca și a noastră - trebuie să rămână cât mai ferită de ochii lumii. Asta chiar dacă curiozitatea publicului nu se opreste în pragul dormitorului, fiecare dintre noi visăm pe ascuns să ne uităm pe gaura cheii dormitorului lor".

 

 

 Întrebarea care se pune este dacă această poveste ar putea sau nu să aibă un impact în rândul opiniei publice, pentru imaginea presei sau pentru cea a lui Francois Hollande.

 

Pentru presă dezvăluirile nu riscă să aibă un impact prea mare. Toată lumea știe deja de ce este capabil Closer, unul din liderii presei de scandal de aici. Publicația, lansată în 2005 și proprietaeta grupului italian Mondadori, este prima care în Hexagon a decis să-i trateze pe oamenii politici ca pe niște "people", ca pe niște vedete de cinema sau muzică. Astfel în 2006 Closer va publica o poză cu Segolene Royal în doar bikini pe coperta sa, respectiva fiind pe atunci încă iubita oficială a lui Hollande și mama celor patru copii ai săi.

 

 Pe plan personal, faptul că Hollande are una sau mai multe amante nu înseamnă neapărat că opinia publică iisi va schimba părerea în bine sau în rău. La o adică, spune Patrick Eveno, istoric al presei interogat de agenția France Presse, "de acest scandal președintele ar putea chiar profita ținând cont că până astăzi imaginea sa era mai degrabă cea a unui bunic liniștit și nu cea de seducător sau fustangiu".

 

 Rămâne de văzut totuși dacă pe plan politic, dezvăluirea presupusei idile amoroase a președintelui cade prost, cu doar 4 zile înaintea unei importante conferințe de presă a lui Francois Hollande, va avea sau nu un impact.

 

Președintele statului a decis să lanseze o adevărată ofensivă politică la acest început de an iar marțea viitoare cu ocazia întâlnirii sale cu presa - a treia de abia a mandatului sau - Francois Hollande prevede să dea detalii despre viitoarea sa politică.

 

 Faptul că în contra-atacul său rapid de azi contra lui Closer, Hollande a decis să spună că se exprimă în calitatea sa de simplu cetățean și nu de președinte, îi va permite ca marți, dacă este întrebat despre această afacere amoroasă, să scape într-o frază scurtă de jurnalistul jenant.