Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proces istoric: asasinarea fostului premier libanez Hariri, judecată la Haga

liban.jpg

Imagine de la atentatul din 2005

Un proces cu miză mare pentru Orientul Mijlociu începe astăzi la Haga. E vorba de aducerea în faţa justiţiei internaţionale a celor responsabili de asasinarea fostului premier libanez Rafic Hariri. Au trecut nouă ani de atunci, iar opinia publică din Liban e mai divizată ca oricând. Dacă susţinătorii opoziţiei salută startul procesului drept un moment istoric, alţii acuză un simulacru contra mişcării şiite Hezbollah.

Acum nouă ani, o bombă de mare putere exploda pe strada pe care trecea convoiul premierului libanez, Rafic Hariri. 23 de persoane, inclusiv şeful guvernului de la Beirut, au murit în atentat.

Astăzi, va avea loc sesiunea de deschidere a Tribunalului, un moment istoric pentru societatea libaneză, dar şi pentru justiţia internaţională. Este pentru prima dată în istorie că un tribunal internaţional judecă acuzaţii de terorism. Este de asemenea pentru prima dată după procesele de la Nuremberg că urmărirea judiciară se face in absentia, relatează BBC.

Cine se află însă în boxa acuzaţilor? Sunt patru bărbaţi, care se confruntă toţi cu acuzaţii grave. Cei patru - Mustafa Badreddine, Salim Ayyash, Hussein Oneissi şi Assad Sabra - ar avea legături cu mişcarea Hezbollah, catalogată de SUA şi Israel drept grupare teroristă (iar vara trecută înscrisă şi de Uniunea Europeană pe lista organizaţiilor teroriste), dar forţă politică legitimă în Liban. Mişcarea este într-un etern conflict cu Israelul, conflict ce a culminat cu războiul din 2006, iar, mai nou, este ţintă a controverselor pentru că a trimis combatanţi în Siria să ajute tabăra preşedintelui Assad (al cărui regim a sprijinit tot timpul mişcarea şiită).

 

Siria, acuzatul iniţial

 

Iniţial, pentru asasinatul din 14 februarie 2005 a fost acuzată Siria, care controla de facto la acea vreme teritoriul Libanului. Iar premierul Hariri era un cunoscut opozant al regimului de la Damasc. Drept pentru care vestea uciderii lui Hariri a dus la proteste masive şi la retragerea, în cele din urmă, a trupelor siriene de pe teritoriul Libanului. Hezbollah a negat tot timpul că ar fi implicat în asasinare şi chiar i-a ameninţat pe cei care ar îndrăzni să aresteze membri ai mişcării. În schimb, a acuzat o conspiraţie a americanilor şi a israelienilor. În 2011, tribunalul special a emis mandate de arestare contra celor patru libanezi ce ar avea legături cu Hezbollah.

Revenind la proces, trebuie spus că cei patru nu au fost arestaţi şi sunt judecaţi în absenţă. În sala de judecată se află şi Saad Hariri, fiul premierului ucis, fost premier la rândul lui şi în prezent lider al opoziţiei.

 

Procesul ar putea dura câţiva ani

 

Să menţionăm că a fost deja citită lista acuzaţiilor (de la complot în vederea comiterii de acte teroriste până la tentativă de omor) şi procuratura şi-a susţinut pledoaria de deschidere. În declaraţia de începere a procesului, judecătorul David Re a explicat că se vor lua toate măsurile necesare pentru ca acuzaţii să fie aduşi în sală. Vor fi audiaţi în total 500 de martori, potrivit  BBC, iar procesul ar putea dura mai multe luni sau chiar ani. Potrivit corespondentului BBC, dovezile s-ar baza în mare parte pe interceptările telefonice.

Ca semn al problemelor ce ar putea urma, cu câteva ore înainte de a începe procesul, o bombă a explodat şi a ucis patru oameni în apropierea unei clădiri guvernamentale din oraşul Hermel, fief al Hezbollah, în apropiere de graniţa cu Siria. Procesul ar putea duce, la fel ca şi asasinarea lui Hariri, la tensiuni mari între şiiţi şi suniţi, într-o ţară în care echilibrul interetnic este extrem de fragil. Tensiunile au crescut în ultima vreme din pricina conflictului din Siria.

Într-un interviu pentru „Le Monde”, procurorul-general, canadianul Normal Farrell încearcă să calmeze spiritele şi afirmă că procesul nu este unul îndreptat contra Hezbollah.