Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Draftul Raportului MCV critică România pentru derapajele din statul de drept

România va continua să fie monitorizată la capitolul Justiție și anul viitor, se arată în schița raportului asupra progreselor înregistrate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Parlamentul ar trebui să se abțină de la modificări legislative care creează discriminare în fața legii.

Evenimentele din decembrie 2013, supranumite de presa romana "Martea neagra", au reamintit ca principiile fundamentale si obiectivele privind reforma sunt departe de a fi asigurate, astfel incat este dificil de afirmat sustenabilitatea reformelor si de apreciat in ce masura exista un momentum intern pentru a asigura un larg trend pozitiv, se arata intr-un draft al raportului privind Mecanismul de Cooperare Verificare, obtinut de HotNews.ro si Digi24.

Documentul draftului noteaza ca "circumstantele dificile" din 2012 nu au stirbit determinarea multor institutii si indivizi din Romania pentru a continua procesul de consolidare a statului de drept. Raportul recunoaste rezultatele DNA, ANI, CSM si Inaltei Curti, critica voturile date de Parlament in momente-cheie si critica Guvernul pentru numarul prea mare de Ordonante de urgenta. Modul in care au fost schimbatii adjunctii DNA si ai Parchetului General pare sa nu fi fost pe placul Executivului european care apreciaza insa colaborarea dintre Ministerul Justitiei si sistemul juridic.

Raportul ridica de asemenea un semn de intrebare in legatura cu intelegerea dintre presedintie si Guvern pentru numirile in fruntea DNA si Parchetului general. Documentul remarca rezistenta Curtii Constitutionale in fata numeroaselor tentative de a schimba prevederi-cheie din legislatia anticoruptie. Raportul remarca si persistenta campaniilor mediatice motivate politic impotriva magistratilor si familiilor lor, dar noteaza ca acestea sunt intr-un numar mai mic.

Printre recomandarile din draftul de raport MCV se regaseste mentionarea in viitoarea constitutie a obligatiilor executivului si legislativului de a respecta independenta Justitiei.

Monitorizarea pe Justiție va mai continua timp de un an.