Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O femeie numitǎ preşedinte în Republica Centrafricanǎ

presedinte_republica_centrafricana.jpg

sursa foto : REUTERS/Siegfried Modola

În Republica Centrafricanǎ speranţa reconcilierii naţionale este reprezentată de o femeie care a fost numitǎ preşedinte interimar. Comunitatea internaţionalǎ salutǎ evenimentul iar Uniunea Europeanǎ, la iniţiativa Franţei, anunţǎ o implicare mai mare în aceastǎ ţarǎ africanǎ unde statul este practic falimentar.

O femeie în vîrstǎ de 59 de ani, doamna Catherine Samba Panza, devine preşedintǎ într-o ţarǎ în care statul nu mai funcţioneazǎ, în care spectrul rǎzboiului civil rǎmîne persistent iar sǎrǎcia cronicǎ riscǎ sǎ dǎinuie încǎ multǎ vreme. Aceastǎ femeie, o creştinǎ care vorbeşte araba, a studiat în Franţa, a fost primar al oraşului Bangui, capitala Republicii Centrafricane, şi încarneazǎ acum speranţa beneficiind de un real sprijin popular şi internaţional.

 

Poate cǎ o "filozofie fimininǎ" în materie de exercitare a puterii va duce la o schimbare în aceastǎ ţarǎ în care, de la obţinerea independenţei în 1960 şefii de stat au fost numai bǎrbaţi, iatǎ ce crede multǎ lume la Bangui. Imediat dupǎ desemnarea sa în funcţia de preşedinte interimar, pînǎ la viitoarele alegeri prezidenţiale de anul viitor, doamna Samba Panza a lansat un "vibrant mesaj" cǎtre toate grupurile înarmate din ţara sa pentru a depune armele.

 

Preşedintele francez François Hollande, care a jucat un rol esenţial în mobilizarea comunitǎţii internaţionale în favoarea Republicii Centrafricane, a felicitat-o pe doamna Samba Panza şi i-a promis cǎ va fi sprijinitǎ în misiunea sa.

 

 La Bruxelles, miniştrii europeni ai apǎrǎrii au aprobat deja o misiune europeanǎ în Republica Centrafricanǎ, ceea ce nu s-a mai întîmplat din 2008 cînd Europa a intervenit în criza din Ciad. Din multe puncte de vedere faptul cǎ europenii se activeazǎ acum pentru a salva pacea în Republica Centrafricanǎ reprezintǎ un succes diplomatic al preşedintelui francez.

 

Berlinul, de exemplu, şi-a depǎşit reticienţele şi anunţǎ un ajutor financiar şi logistic, chiar dacǎ nu va trimite soldaţi pe teren.

Soldaţi de alte naţionalitǎţi vor fi trimişi însǎ în ajutorul francezilor şi al Forţei africane. Vor fi printre ei şi români? Nu este exclus dacǎ Uniunea Europeanǎ va decide sǎ trimitǎ la Bangui detaşamente din componenţa contingentului de reacţie rapidǎ, aflat sub comanda Consiliului Uniunii Europene. Ori, dupǎ cum aratǎ Mediafax, în prezent din aceste unitǎţi fac parte soldaţi provenind din România, Bulgaria şi Grecia.   

 

Preşedinta Catherine Samba Panza dispune de puţin timp şi trebuie sǎ acţioneze repede întrucît ţara sa este confruntatǎ şi cu o crizǎ umanitarǎ. Comunitatea internaţionalǎ a strîns 500 de milioane de dolari pentru aceastǎ ţarǎ unde funcţionarii statului nu mai sunt plǎtiţi de multe luni şi unde jumǎtate din populaţia de 4 600 000 de locuitori are nevoie de o asistenţǎ imediatǎ.

 

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier se va afla la Paris, miercuri 22 ianuarie, pentru a discuta cu omologul sǎu francez Laurent Fabius despre criza din Republica Centrafricanǎ, despre impactul ei în zona Sahelului, precum şi despre criza sirianǎ.

 

Miniştrii de externe francez şi german au anunţat deja cǎ vor sǎ relanseze relaţiile dintre ţǎrilor lor prin iniţiative concrete cum ar fi vizite comune în ţǎri aflate în crizǎ. De notat cǎ Laurent Fabius şi Frank-Walter Steinmeier fac parte din aceeaşi familie politicǎ. Frank-Walter Steinmeier a intrat în guvernul de la Berlin în urma coaliţiei negociatǎ de cancelara conservatoare Angela Merkel cu social-democraţii.