Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia Europeanǎ, multe reproşuri la adresa Bulgariei, referitoare la statul de drept

ue.jpg

Comisia Europeanǎ, multe reproşuri la adresa Bulgariei, referitoare la statul de drept

Progrese insuficiente și fragile în combaterea corupției și crimei organizate, întârzierea reformelor în justiție, alegerea netransparentă și pe criterii politice a membrilor Curții constituționale și Consiliului suprem de justiție sunt numai o parte din criticile conținute în ultimul raport al Comisiei europene.

     Viceprim-miniștrii Zinaida Zlatanova și Țvetlin Iovcev însă au vâzut în acest document recunoașterea progreselor realizate în ultimele șase luni – adică perioada guvernului Plamen Oreșearski. Aprecierile negative în schimb se referă la guvernarea precedentă al ex-generalului Borisov.     Cei doi au constatat că raportul este unul obiectiv, bazat pe fapte, fără aprecieri politice.

     Zlatanova a declarat că Bulgaria înăintează în direcția cea bună. A fost pus capăt atacurilor puterii executive la adresa justiției de care Comisia europeană a vorbit în 2012.

     "Raportul reprezintă un plan clar de acțiune pe care vom începe să-l îndeplinim fără întârziere", a spus Zlatanova care este și ministru al justiției. Guvernul acceptă criticile la adresă tribunalului și a parchetului anticopuție. Este adevărat că în pofidă scandalurilor nu s-a încheiat cu sentințe nici-un caz mare de corupție.

     Zlatanova a ținut să sublineze că actualii guvernanți au primit o moștenire grea, pornind de la o situație „în care principiile democrației au fost încălcate".

     Ex-premierul și lider al opoziției de centru dreaptă, Boiko Borisov, a declarat că ultimul raport este mult mai critic față de cel din 2012. Comisia nu mai vede o voință politică, ci regrese.

     Ex-ministrul pentru relațiile cu Uniunea europeană, Tomislav Doncev, a spus că pentru actuala opoziție principalul prilej de îngrijorare constă nu în criticile ci în oboseala și disperarea fața de situația din Bulgaria.

     Partidul socialist – principalul partener în coaliția de guvernământ, a cerut modificarea mecanismului de monitorizare prin stabilirea de sarcini concrete și criterii obiective. Liderii socialiști au constatat că rapoartele Comisiei sunt folosite drept arme pentru acuzații reciproce între guvernanți și opoziție.

     Vicepreședintele partidului Ianaki Stoilov a explicat progresele României în urmă criticilor distrugătoare primite în urmă cu 18 luni prin guvernarea mai lungă în aceasta țară a unui partid socialdemocrat.

     Comentând ultimele rapoarte ale Comisiei ambasadorul Marii Britanii, Jonathan Allen, a constatat că Bulgaria rămâne în urmă României. Dacă tendința se va menține ea riscă să rămână singura țară  monitorizată din UE.