Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protestele proeuropene din Ucraina s-au extins

kiev_proteste_preot.jpg

Sursa foto : ZF/ AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY

Sute de protestatari au ocupat sediul Administraţiei regionale din oraşul ucrainean Liov - potrivit presei. Viktor Ianukovici cere sesiune extraordinară a Parlamentului pentru eventuala demitere a Guvernului. Premierul Mikola Azarov acuză opoziţia ucraineană de tentativă de lovitură de stat. Catherine Ashton va merge la Kiev pentru discuţii cu Viktor Ianukovici şi opoziţia. Francois Hollande condamnă vehement utilizarea forţei împotriva manifestanţilor din Ucraina.

 

Protestele proeuropene din Ucraina s-au extins, joi, în oraşul Liov, situat în vestul ţării, unde sute de manifestanţi au pătruns cu forţa în sediul Administraţiei regionale, obligându-l pe guvernator să îşi prezinte demisia, relatează site-ul agenţiei Interfax, citat de Mediafax.

Sute de persoane s-au adunat de joi dimineaţă în centrul oraşului Liov, în jurul sediului Administraţiei regionale.

După câteva ore, manifestanţii au forţat cordoanele poliţiei şi au pătruns în clădire, care este ocupată şi în acest moment.

Mii de persoane continuă să protesteze şi la Kiev, unde cinci manifestanţi au murit în confruntările cu forţele de ordine produse miercuri, alţi aproximativ 300 fiind răniţi.

Manifestanţii cer demisia Administraţiei Viktor Ianukovici.

Premierul Ucrainei, Mikola Azarov, acuză protestatarii că încearcă să comită o lovitură de stat, excluzând ipoteza convocării alegerilor anticipate, precizeaza Mediafax.

"Toţi cei care susţin o lovitură de stat trebuie să admită clar că vor să înlăture autorităţile legitime din Ucraina", a declarat Azarov.

"În Ucraina are loc o tentativă de lovitură de stat", a subliniat Azarov, citat de site-ul agenţiei Interfax.

În contextul protestelor violente soldate cu cinci morţi, preşedintele Viktor Ianukovici a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru dezbaterea eventualei demiteri a Guvernului, o revendicare solicitată de manifestanţii proeuropeni de la Kiev. Viktor Ianukovici s-a întâlnit cu preşedintele Parlamentului, Volodimir Ribak, şi i-a cerut să convoace o sesiune extraordinară pentru "soluţionarea rapidă" a crizei şi pentru validarea rezultatelor negocierilor cu opoziţia, a comunicat Preşedinţia Ucrainei.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a condamnat "cu cea mai mare fermitate" violenţele forţelor de ordine împotriva manifestanţilor de la Kiev.

"Cer autorităţilor ucrainene să găsească rapid calea dialogului şi a păcii", a spus Hollande, citat de AFP.

"O mare ţară precum este Ucraina, care aspiră la găsirea unui loc pe scena europeană şi internaţională, trebuie să pună capăt acţiunilor de acest fel", a adăugat preşedintele Franţei.

"După cum am anunţat şi cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, Uniunea Europeană rămâne pe deplin disponibilă semnării unui acord de asociere cu Ucraina", a subliniat Hollande.

Deasemenea Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, se va deplasa săptămâna viitoare la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele Viktor Ianukovici şi cu liderii opoziţiei, în contextul crizei politice din Ucraina.

"Doar dialogul poate facilita găsirea unei soluţii. Şansele unui dialog pentru găsirea unei soluţii politice există", a declarat Ashton într-un comunicat.

Cinci protestatari au murit în confruntările cu forţele de ordine produse miercuri la Kiev, iar alţi aproximativ 300 au fost răniţi. Uniunea Europeană s-a declarat "şocată" de violenţele din Ucraina, avertizând Kievul cu "posibile acţiuni" şi "consecinţe" asupra relaţiilor bilaterale.