Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protestele de la Kiev se extind şi se radicalizează

kiev.jpg

În ciuda armistiţiului, violenţele au continuat. Sursa foto:REUTERS/Vasily Fedosenko

Chiar în timp ce lideri ai opoziţiei parlamentare negociau cu preşedintele Ianukovici pentru a calma violenţele, poliţia continua să îi trateze cu brutalitate pe demonstranţi. De altfel, autorităţile au fost nevoite să-şi ceară scuze public după apariţia unei filmări în care mai mulţi membri ai poliţiei antiprotest Berkut dezbracă la piele un manifestant afară, la minus zece grade.

Din ultimele informaţii publicate New York Times arată că ar exista un val de răpiri şi că ar fi dispărut inclusiv unul dintre liderii mişcării de contestare, Dmitri Bulatov.

Lideri ai opoziţiei parlamentare precum fostul boxer Vitali Kliciko s-au văzut aseară cu preşedintele Viktor Ianukovici, însă cei care sunt în stradă şi cer demisia guvernului spun că nu au încredere că acest dialog va aduce vreun progres. Reacţiile faţă de un alt lider al opoziţiei, Oleg Tiagnibok, au fost şi mai vehemente: demonstranţii l-au huiduit şi i-au strigat “Ruşine!” când acesta încerca să le spună celor strânşi în Piaţa Independenţei că negocierile cu preşedintele ar putea reduce vărsarea de sânge, scrie BBC. Cu alte cuvinte, niciunul din aceşti lideri ai opoziţiei parlamentare nu are legitimitate în faţa protestatarilor. Violenţele dintre manifestanţi şi poliţie au continuat, ba chiar s-au extins dinspre capitală către alte oraşe, în special în oraşe din vestul ţării precum Lvov. Oamenii au început să ocupe clădiri publice. De pildă, azi-noapte, activiştii din cadrul mişcării Spilna Pravna, în română “Cauza comună”, au ocupat sediul Ministerului Agriculturii.

 

Aorităţile, nevoite să-şi ceară scuze

 

Ministerul de Interne a prezentat scuze după ce pe I         nternet a apărut un material video controversat. Imaginile arată cum un protestatar este maltratat de forțele de ordine. E obligat să iasă dezbrăcat în frig pentru a face poze. Oamenii legii se distrează pe seama lui şi îl lovesc  cu bastoanele. Au existat însă mai multe plângeri depuse de persoane care ar fi fost bătute, obligate să se dezbrace sau împușcate cu gloanțe de cauciuc de către polițiști. Şi mai există un caz de notorietate al cărui protagonist a fost un jurnalist rus. Jurnalistul care lucra la site-ul Lenta.ru a fost luat de pe stradă în timp ce releta, reţinut şi bătut de poliţie. Sunt nişte bătălii importante din războiul pentru imagine pe care le-a pierdut administraţia Ianukovici.

 

Ce concesii a făcut preşedintele

 

Deocamdată, preşedintele Ianukovici nu a făcut paşi înapoi. Între timp, vocii opoziţiei, a protestatarilor şi a Washingtonului i s-a alăturat şi cea a cancelarului german. Angela Merkel i-a cerut liderului ucrainean să poarte un dialog serios cu opoziția, unul care să conducă la rezultate concrete, printre care retragerea legilor ce limitează drepturile cetățenilor.

Singurul gest făcut de preşedinte a fost să ceară o extindere a armistiţiului contra violenţei şi o sesiune extraordinară a Parlamentului, unde să fie dezbătută demisia guvernului cerută de opoziţie şi legile antiprotest adoptate acum câteva zile.