Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande la Vatican

hollande_vatican_reuters_alessandro_bianchi.jpg

Sursa foto : REUTERS / Alessandro Bianchi

Preşedintele francez, François Hollande, s-a întâlnit astăzi, la Vatican, cu Papa Francisc. De cand a fost ales la conducerea statului francez, în luna mai a anului 2012, este pentru prima dată când Hollande s-a aflat într-o vizită în statul Vatican, chiar dacă până acum a avut patru vizite oficiale în Italia.

35 de minute a ţinut convorbirea dintre Papa Francisc şi preşedintele francez Francois Hollande, în biblioteca privată din Palatul apostolic. “Sunt foarte bucuros că mă aflu aici” sunt cuvintele adresate de preşedintele francez atunci când l-a salutat pe Suveranul Pontif, cu o strângere de mână.

 Jurnaliştii italieni acreditaţi la Vatican au observat şi au relatat astăzi despre o primire din partea Sfântului Părinte cu o cordialitate aparte, reţinută, faţă de alte întâlniri cu alţi şefi de stat.

În cadrul discuţiilor, atât preşedintele francez, Francois Hollande, cât şi Papa Francisc s-au declarat îngrijoraţi de vărsarea de sânge din Siria, Orientul Mijlociu şi în zone precum Republica Centrafricană. S-au abordat totodată probleme precum combaterea sărăciei, risipa de resurse alimentare, sau revigorarea eforturilor internaționale de protecție a mediului.

"Franța a apărat libertatea religioasă peste tot, s-a implicat în actele anti-religioase", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Insitutul francez de cultură de la Roma, liderul de la Paris, imediat după întâlnirea de la Vatican.

Referitor la situaţia din Siria, Hollande i-a cerut Suveranului Pontif să-i primească in audienţă pe reprezentanţii celui mai mare grup de opoziție, ai Consiliului National Sirian. „Trebuie să facem totul pentru a opri luptele și pentru a  acorda ajutor umanitar" a mai subliniat preşedintele francez.

Este ştiut însă că Vaticanul nu este şi nu poate fi de acord cu legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, aşa cum nu agreează legalizarea sinuciderii asistate pentru bolnavii în stadiu terminal sau o eventuală relaxare a reglementărilor privind avortul.

 Sunt trei teme care chiar dacă şeful statului francez ar fi vrut să le dezbată mai pe îndelete, din partea Suveranului Pontif nu a existat o prea mare deschidere.

Nu pare deloc întâmplător însă un incident care a avut loc în această dimineaţă, cu aproximativ şapte ore înainte de întâlnirea preşedintelui francez cu Suveranul Pontif : o bombă artizanală a explodat în apropierea unei biserici franceze din capitala italiană.

 Explozia a produs doar pagube materiale, a spart vitrina unui magazin şi a avariat trei maşini din zonă. Totodată în timpul vizitei la Vatican, s-a înregistrat un apel anonim efectuat de la o cabină telefonică prin care se semnala prezenţa unei alte bombe între coloanele basilicii San Pietro. Alarma a fost falsă, însă a creat panica pe moment la Vatican.