Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ianukovici: "Ne-am îndeplinit toate obligaţiile"

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici anunţă că autorităţile statului şi-au îndeplinit toate obligaţiile pentru a rezolva criza din ţară. Declaraţiile sunt făcute pe pagina de internet a Administraţiei Prezidenţiale, după ce şeful statului a anunţat că e în concediu medical din cauza unei infecţii respiratorii. Între timp, protestele antiguvernamentale continuă la Kiev şi în mai multe oraşe ale ţării.

Ianukovici insistă că opoziţia continuă să tensioneze situaţia: "Cu toate că preşedinţia şi Guvernul şi-au îndeplinit responsabilităţile, opoziţia tensionează situaţia cerându-le oamenilor să stea în frig pe stradă, de dragul unor ambiţii politice ale câtorva lideri. Cred că asta e greşit” – susţine preşedintele, în declaraţia postată pe internet.

Miercuri, opoziţia de la Kiev a respins condiţiile impuse de Parlament pentru o amnistiere a manifestanţilor guvernamentali arestaţi. Anterior, premierul şi-a depus demisia, iar Parlamentul a abrogat controversata lege care strângea dreptul la proteste publice. Manifestaţiile de la Kiev au început în noiembrie, după ce preşedintele a refuzat să parafeze acordul de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană, în favoarea unei şi mai mari apropieri de Rusia.