Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ianukovici, în negocieri şi cu Ashton şi cu Putin

ashton.jpg

Catherine Ashton, la întâlnirea cu liderii opoziţiei. Sursa foto: Reuters

Zi importantă pentru Ucraina. Şefa diplomaţiei europene se întâlneşte cu preşedintele ucrainean pentru a negocia o ieşire din criza politică, dar mai ales un eventual ajutor financiar din partea Europei şi a Statelor Unite. Semn însă că liderul de la Kiev „joacă” pe două planuri, vineri, în debutul Jocurilor Olimpice de la Soci, va negocia şi cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

Atât Uniunea Europeană, cât şi Rusia insistă că o eventuală infuzie financiară pentru o Ucraină aflată nu departe de incapacitatea de plată depinde de culoarea viitorului guvern.

Astăzi, şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, urmează să se vadă cu preşedintele Viktor Ianukovici, somat de opoziţie să pună capăt „dictaturii”. Ashton s-a văzut deja, ieri, cu liderii opoziţiei parlamentare, respectiv Vitali Kliciko, Arseni Iaţeniuk şi Oleg Tiagnibok. Doar acesta din urmă a vorbit cu presa după întâlnire şi a spus doar că dialogul cu Uniunea Europeană trebuie să continue. Iar Vitali Kliciko i-a cerut azi public oficialului european să medieze între tabăra opoziţiei şi cea a puterii şi să urmărească cine îşi respectă angajamentele şi obligaţiile. Liderul partidului Udar a mai explicat reporterilor şi că, în opinia sa, preşedintele trage de timp.

Blocul comunitar şi-ar dori ca unul din cei trei sau un tehnocrat să conducă următorul guvern, pentru ca Bruxelles-ul şi FMI să fie convinse că Ucraina va face reformele cerute. Cancelarul german, de pildă, mizează pe fostul boxer Vitali Kliciko, relata, nu demult, „Der Spiegel”.

Poziţia Uniunii este coordonată aparent cu cea a Washingtonului: ajutorul va fi dat „când ţara va fi revenit pe calea reformelor economice, prin intermediul FMI”, a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american. În trecut, Kievul refuzase să se conformeze cerinţelor Fondului. Oricum, ajutorul nu se va situa, cel mai probabil, la nivelul celui oferit de Rusia, de 15 miliarde de dolari şi sistat brusc după vestea demisiei guvernului Mikola Azarov. Plus promisiunea de a micşora cu o treime preţul gazelor livrate.

 

Un cerc vicios

 

Rusia susţine şi ea că va debloca noi tranşe din acest ajutor din care a apucat să dea Ucrainei trei miliarde după ce va vedea cum arată noul guvern. Deocamdată, pare un cerc vicios. Opoziţia îşi avansează condiţiile, la fel şi puterea. Vitali Kliciko s-a întâlnit şi el ieri cu Viktor Ianukovici să îi ceară modificarea Constituţiei, reducerea atribuţiilor prezidenţiale în favoarea guvernului şi a Parlamentului, dar şi alegeri anticipate. Exact ce a cerut opoziţia şi în Parlament, dominat de formaţiunea preşedintelui, Partidul Regiunilor.

Răspunsul preşedintelui: genul acesta de reformă constituţională ar dura până la şase luni. Mai mult, după ce, marţi, parlamentari din  partidul lui Ianukovici indicaseră că preşedintele ar putea accepta alegeri anticipate, o zi mai târziu, alţi membri ai partidului au revenit asupra ideii.

Iar opinia că liderul de la Kiev încearcă să amâne o decizie clară nu pare nerealistă. Preşedintele ucrainean se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin vineri, la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci. Este ce a anunţat miercuri pentru AFP purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ianukovici "va fi la Soci şi se vor întâlni". “Vor discuta despre relaţiile bilaterale”, a mai declarat Dmitri Peskov.