Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șefi noi la patru ministere ale PNL

Partidul Național Liberal are patru noi miniștri, schimbările fiind făcute la ministerul de interne, cel al finanțelor, al economiei și al sănătății. E vorba de Klaus Iohannis, care devine și vice-premier, Eugen Nicolăescu, Teodor Atanasiu și Cristian Bușoi.

Klaus Iohannis, noul ministru de interne și vice-premier, ocupă locul lăsat liber de Radu Stroe, demisionat în urma scandalului provocat de accidentul aviatic din Apuseni. ”De la domnul Iohannis aștept mai multă ordine în guvern și în țară, mai multă civilizație în sensul liberal, de funcționare a instituțiilor în favoarea cetățenilor și o reprezentare puternică a pozițiilor liberale în acest guvern”, a spus liderul PNL Crin Antonescu.

Surse liberale au anunțat că Klaus Iohannis nu ar fi vrut să renunţe la Primăria Sibiu, pe care o conduce de patru mandate. El ar fi vorbit de suspendarea sa pentru şase luni, timp în care primăria să fie condusă interimar de un viceprimar.

Eugen Nicolăescu, noul ministru al finanțelor publice, îl înlocuiește pe Daniel Chițoiu. Acesta a plecat din guvern pentru a se ocupa de campaniile electorale din acest an, conform propriilor declarații. E de amintit totuși că numele lui Daniel Chițoiu este legat, vrând-nevrând de scandalul de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, acolo unde e angajată soția sa.

Cristian Bușoi, care va conduce ministerul sănătății, a fost până acum șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Cât îl privește pe Teodor Atanasiu, el a fost ministru al apărării naționale între 2004 – 2006, iar în 2012 a fost ales senator din partea PNL. Teodor Atanasiu îl înlocuiește la ministerul economiei pe Andrei Gerea, după un mandat de numai 4 luni.