Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul britanic face apel împotriva independenței Scoției

Prim ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, David Cameron, a făcut un apel către ceilalți cetățeni să-i convingă pe scoțieni să respingă independența în referendumul programat pe 18 septembrie anul acesta.

Dar șeful executivului scoțian, Alex Salmond, l-a calificat pe premierul Cameron drept “un mare fricos” pentru faptul că nu a acceptat să dezbată cu el chestiunea independenței.

Premierul Cameron a făcut apelul său în cadrul unui discurs rostit în Parcul Olimpic de la Stratford din estul Londrei, rememorând prestația remarcabilă a echipei britanice unite la Jocurile Olimpice din vara lui 2012, când sportivii scoțieni, alături de cei englezi, galezi și nord-irlandezi au obținut 65 de medalii.

Liderul britanic a spus că referendumul din toamană îi afectează profund pe toți cei 63 de milioane de locuitori ai Regatului Unit.

El a menționat și originile scoțiene ale familiei sale, precizând că numele “Cameron” înseamnă “nas strâmb”, dar că motto-ul clanului scoțian cu același nume era “Să fim uniți”.

În schimb, șeful executivului de la Edinburgh, Alex Salmond, care este și liderul Partidului Naționalist Scoțian (SNP) a spus că în septembrie scoțienii au ocazia să-și ia soarta în propriile mâini și să aibă guvernul pentru care votează.

Pe 18 septembrie 2014 circa patru milioane de rezidenți ai Scoției sunt chemați la urne să se pronunțe asupra desprinderii de Regatul Unit.

Scoția are o populație de 5,3 milioane de locuitori (circa 8% din populația Regatului Unit) și și-a pierdut independența în 1707, când parlamentul de la Edinburgh a fost desființat.

În 1997 scoțienii s-au pronunțat în cadrul unui referendum pentru descentralizare, iar din 1999 au un parlament propriu cu puteri exclusive în domeniul sănătății, educației, justiției, transporturilor și cu puteri fiscale limitate.

Cu toate acestea, Scoția se bucură de un regim preferențial cu privire la cheltuielile publice, care sunt prin lege cu 20% mai ridicate pe locuitor decât în Anglia.

Din 2007 la putere în parlamentul de la Edinburgh se află SNP, condus de carismaticul Alex Salmond, care după realegere în 2011 a convocat referendumul privind independența Scoției.

Salmond plănuiește rămânerea Scoției în Uniunea Europeană și NATO, păstrarea Reginei Elisabeta ca șef al statului și a lirei sterline ca monedă comună cu restul Regatului Unit.

Celelalte mari partide din parlamentul Scoției, Partidul Laburist, Partidul Conservator (condus pe plan național de David Cameron) și Partidul Liberal Democrat se opun independenței.

Sondajele de opinie s-au arătat până acum defavorabile independenței, dar tabăra unionistă se teme de puternica personalitate a lui Alex Salmond, care ar putea înclina în toamnă balanța în favoarea separatiștilor.