Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alfred Bulai:” Crin Antonescu îşi securizează poziţia în PNL şi în USL”

PNL îşi schimbă garnitura de miniştri. Cea mai mare surpriză, Klaus Iohannis este propus în funcţia de vicepremier şi ministru de Interne, Teodor Atanasiu la ministerul Economiei, Eugen Nicolăescu la Finanţe şi Cristian Buşoi ministru al Sănătăţii.

 

Deja reprezentanţii PSD au început să ia atitudine: Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al social-democraţilor avertizează că nu este clar dacă primarul Sibiului, propus pentru funcţia de ministru de Interne, poate fi şi vicepremier. La rândul său vicepreşedintele PSD Dan Şova a precizat că, în opinia sa, Klaus Iohannis nu poate fi vicepremier în contextul actual, el arătând că Executivul ar avea datoria de a merge în Parlament şi de a cere un nou vot de încredere, ceea ce ar putea  genera o nouă perioadă de instabilitate.

Constituţia României prevede, la articolul 105, că funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de parlamentar, iar în Legea 161/2003 se menţionează explicit că funcţia de primar este incompatibilă cu cea de ministru.

Sociologul Alfred Bulai a comentat la RFI schimbările din tabăra guvernamentală a PNL-ului. El spune că în acest moment Crin Antonescu îşi întăreşte atât puterea în interiorul partidului cât şi faţă de partenerul de alianţă, Victor Ponta.

 

 
Sociologul Alfred Bulai în dialog cu Anca Năstase ( audio 6 m 57 s)