Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE caută să salveze acordurile cu Republica Moldova și Georgia

eastern-partnership-map.jpg

Harta Parteneriatului Estic

UE ia în considerare angajarea de lobby-iști pentru a contracara „dezinformarea” rusească și se gândește să sporească ajutorul financiar acordat Republicii Moldova și Georgiei în contextul crizei ucrainene.

Aceste idei sunt conținute în două rapoarte interne ale UE, obținute de EU Observer, și care vor fi discutate de miniștrii europeni de externe, astăzi, la Bruxelles.

Primul document este intitulat „20 de puncte despre Parteneriatul Estic post Vilnius”, a fost redactat de Suedia și semnat de alte 12 state europene printre care România, Germania, Polonia și Marea Britanie. Raportul fixează ca obiectiv semnarea Acordului de Asociere cu Moldova și Georgia până în luna august, dar reduce așteptările privind Ucraina.

Planul include o campanie de PR – experții în diplomație publică fiind doar una dintre pârghiile vizate – care să contracareze dezinformarea Moscovei. Suedia recomandă un flux constant de vizite de rang înalt în Georgia și Republica Moldova. Documentul mai prevede ca statele pro-Europa să fie răsplătite prin prioritizarea fondurilor europene.

Așteptările cu privire la Ucraina sunt diminuate serios, dar varianta sancțiunilor este exclusă deocamdată. Raportul recomandă ca UE să continue dialogul politic și să își ajusteze politica în funcție de evoluțiile din Ucraina. Documentul citat arată și faptul că UE nu renunță la tentative de apropiere de Belarus. Autorii precizează că anul acesta va fi organizat la Minsk Campionatul Mondial de Hochei pe gheață care poate reprezenta un bun prilej de acțiune pentru ameliorarea situației prizonierilor politici.

Cel de-al doilea document, redactat de Polonia, intră în detaliile finanțării pentru Republica Moldova și Georgia, mai precis se arată că, în bugetul 2014-2020, fondurile pentru aceste două state ar trebui să fie mai mari și să vizeze agricultura și dezvoltarea rurală. Dar, arată raportul, este obligatoriu ca banii europeni să vizeze și societatea civilă, studenții și minoritățile.

Despre Ucraina, raportul elaborat de Polonia afirmă că șansele unor vești bune înainte de alegerile prezidențiale din 2015 sunt minime.

Notă: cele 12 state semnatare ale raportului elaborat de Suedia sunt: Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Finlanda, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Suedia, Slovacia, Marea Britanie.