Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA denunță “ficțiunile” lui Putin şi îl citează pe Dostoievski

putin_reuters_yuri_kodobnov_pool.jpg

REUTERS /Yuri Kodobnov/ Pool

Un sondaj realizat în urmă cu câteva zile arăta că aproape trei sferturi dintre ruşi îşi doresc ca administraţia lui Vladimir Putin să acorde un sprijin mai consistent etnicilor ruşi din Crimeea. Şi pentru acţiunile sale, Rusia invocă o sumă de argumente. Niciunul dintre ele nu stă însă în picioare, apreciază administraţia lui Barack Obama.

Războiul mediatic este completat de faptul că o jurnalistă cunoscută care lucra pentru biroul din Statele Unite al Russia Today, televiziune plătită de statul rus, şi-a dat demisia în direct, acuzând politica lui Vladimir Putin în Ucraina.

Nicicând diplomaţia americană nu a folosit cuvinte mai dure la adresa Rusiei decât în cazul crizei ucrainene. În materialul publicat joi pe site-ul Departamentului de Stat, diplomaţii americani demontează ceea ce numesc “minciunile lui Vladimir Putin în privinţa Ucrainei”.

Lumea nu a mai văzut din partea Rusiei o asemenea ficţiune de la Dostoievski încoace. Dostoievski e cel care a scris “formula doi plus doi egal cinci e şi ea o forţă de atracţie”. Practic , Rusia propagă o retorică falsă pentru a-şi justifica acţiunile ilegale din Ucraina, este ceea ce explică diplomaţia americană.

Într-un amplu comunicat, Departamentul de Stat enumeră 10 din afirmaţiile lui Vladimir Putin, pe care le califică drept minciuni sau deformări ale adevărului şi le demontează punct cu punct.

Astfel, în timp ce preşedintele Vladimir Putin asigură că în Crimeea nu sunt prezenţi soldaţi ruşi, ci "grupuri de autoapărare ale cetăţenilor", Departamentul de Stat răspunde că "sunt dovezi clare care sugerează că forţele de securitate ruse se află la conducerea trupelor antiucrainene foarte organizate din Crimeea".

În plus, Departamentul de Stat arată că aceste trupe "conduc maşini înmatriculate în Rusia şi se prezintă ca fiind militari ruşi când sunt întrebaţi de presa internaţională sau de soldaţii ucraineni". Asta, chiar dacă nu poartă pe uniforme însemne ruseşti. În plus, sunt echipaţi cu arme la care civilii nu au acces de obicei.

În al doilea rând, punctează diplomaţia americană, Vladimir Putin susţine că acţiunile Rusiei sunt în linie cu prevederile tratatului din 1997 dintre Rusia şi Ucraina. Or, acesta cere Rusiei să respecte integritatea teritorială ucraineană. Iar acţiunile militare ale Rusiei, care îi dau control operaţional în Crimeea, sunt o încălcare clară a integrităţii şi suveranităţii ucrainene, insistă Departamentul de Stat.

 

Etnicii ruși nu sunt amenințați

De asemenea, Washingtonul respinge afirmaţiile lui Vladimir Putin privind "criza umanitară" şi miile de refugiaţi care fug din Ucraina spre Rusia, dar şi pe cele referitoare la ameninţările vizând bazele militare ruse şi, în egală măsură, atacurile vizând bisericile şi sinagogile din sudul şi estul Ucrainei.

Parlamentul este "cea mai reprezentativă instituţie din Ucraina", asigură Washingtonul, care respinge astfel acuzaţiile preşedintelui Vladimir Putin că Legislativul de la Kiev este "sub influenţa extremiştilor şi a teroriştilor".

Grupările ultranaţionaliste de extremă dreapta ale Euromaidanului nu sunt reprezentate în Radă de altfel și nu există indicii că administraţia ucraineană are în vedere politici discriminatorii, insistă diplomaţia americană.

“Domnul Putin spune: opoziţia nu a dorit să aplice acordul de pe 21 februarie cu fostul preşedinte Ianukovici. În fapt, Ianukovici a fost cel care nu a aplicat partea lui din învoială refuzând să semneze legea ce prevedea revenirea la sistemul parlamentar majoritar”.

 

Liderul de la Kremlin susţine încă şi că Ianukovici ar fi liderul legitim al țării şi nu noul guvern. Însă chiar pe 4 martie, Vladimir Putin a admis că Ianukovici nu mai are viitor politic, aduce aminte Departamentul de stat al SUA. Şi apoi, Ianukovici şi-a pierdut credibilitatea în propriul partid, care s-a întors contra lui după ce a fugit din Ucraina. Oameni din formațiunea sa, Partidul Regiunilor, au votat pentru revocarea sa din funcţia prezidenţială şi pentru sprijinirea noului guvern. Noul guvern a trecut cu 371 de voturi, adică o majoritate de 82%.

În ceea ce priveşte ameninţările la adresa etnicilor ruşi, spune diplomaţia americană, aşa ceva nu există decât la televiziunile ruse, în rest nu există informaţii credibile. Preşedintele ad-interim Oleksandr Turcinov a refuzat să semneze legea care limitează utilizarea limbii ruse la nivel regional. Mai mult, etnici ruşi şi rusofoni au semnat petiţii prin care atestă că până acum comunităţile lor nu s-au confruntat cu ameninţări. Nu au fost nici creşteri ale numărului de crime ori de furturi şi nu au existat răzbunări asupra adverarilor politici, încearcă să convingă administraţia Obama.

În fine, la acuzaţia Moscovei că guvernul de la Kiev încearcă să destabilizeze Crimeea, americanii răspund în numele Kievului că guvernul interimar a acţionat cu reţinere şi a căutat dialogul, spre deosebire de trupele ruseşti.

Aceasta ar fi lovitura din plan diplomatic. O altă lovitură a venit pentru Putin de la Russia Today, post TV sponsorizat de statul rus. O jurnalistă din Statele Unite a postului, Liz  Wahl, şi-a dat demisia chiar în timp ce transmitea live. Liz Wahl a explicat, potrivit BBC:  “nu pot să fac parte dintr-o reţea finanţată de guvernul rus şi care cosmetizează acţiunile lui Putin în Crimeea”. Jurnalista, cetăţean american, lucrase timp de doi ani și jumătate pentru Russia Today. “Dacă dorea să acţioneze jurnalistic, şi-ar fi prezentat doleanţele către editor. Dar acest show public pe care l-a făcut nu a fost decât o autopromovare”, a ripostat postul de televiziune. Între timp, în Crimeea, pe undele postului privat Black Sea TV a început să emită Rossiya 24, postul de informaţii oficial al Rusiei.