Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vestul îşi pierde optimismul în privinţa Iranului

ashton.jpg

Catherine Ashton, la conferinţa de presă comună cu ministrul de Externe iranian

Occidentul se vede nevoit să-şi potolească doza de entuziasm pe care o obţinuse după acordul pe dosarul nuclear.

Armata israeliană a anunţat duminică că a interceptat un vapor care transporta către Fâşia Gaza 40 de rachete cu o rază de acţiune de până la 160 de kilometri, 181 de obuze şi aproximativ 400.000 de gloanţe.

"Fiecare dintre aceste rachete este o ameninţare la adresa securităţii cetăţenilor din Israel. Fiecare glonţ, fiecare rachetă care au foste descoperite avea o adresă israeliană", a dat asigurări şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Benny Gantz, citat în comunicat. "Eforturile noastre de a împiedica proliferarea armamentului în regiune nu s-au încheiat", a avertizat oficialul. Iranul a respins acuzaţiile Israelului.

Ashton: “Nu există garanţii”

Nu există garanţii că Iranul va reuşi în cele din  urmă să semneze atât de aşteptatul acord din privinţa programului său nuclear. Catherine Ashton s-a văzut cu liderii iranieni în weekend, inclusiv cu preşedintele Rohani. În noiembrie, membrii Consiliului de Securitate  al ONU plus Germania încheiaseră un acord interimar cu Iranul pentru limitarea programului său nuclear, notează “New York Times”. A fost considerat cel mai mare succes diplomatic cu Teheranul din ultimii zeci de ani. Iată însă că gestul de deschidere al Iranului către Occident e posibil să fi fost doar la nivel declarativ. Israelul fusese cel care avertizase asupra cestui scenariu, în care Teheranul promite multe pentru a obţine ridicarea sancţiunilor economice şi îşi uită apoi promisiunea.

“Acordul interimar e extrem de important”, a spus la finalul vizitei Ashton, dar nu e la fel de important ca un acord cuprinzător şi final. Din cauza naturii dificile a procesului de negociere, “nu există garanţii că vom avea succes”, a mai spus Ashton în conferinţa de presă comună cu şeful diplomaţiei iraniene. Mohammad Javad Zarif, care se confruntă cu presiuni din partea ultraconservatorilor iranieni, ce îl acuză că a vândut Vestului programul nuclear, a explicat că Teheranul va parafa doar un acord care va respecta drepturile Iranului. E o referire la abilitatea de a îmbogăţi uraniu în mod liber, pe teritoriul său.