Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA iau în serios amenințările Coreei de Nord

Casa Albă a reacționat, vineri, la amenințările formulate de Coreea de Nord – care a avansat recent ipoteza unui posibil atac nuclear preventiv împotriva SUA - și a anunțat că va dezvolta noi măsuri de protecţie antirachetă pe teritoriul SUA. Concomitent, însă, Washingtonul a dezvăluit că va renunța la introducerea de noi rachete de interceptare la scutul din Europa, în realizarea căruia este implicată și România. Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunțat, la rândul său, că veștile de la Washington ”nu afectează în niciun fel procesul de operaționalizare a bazei de la Deveselu”.

”Proiectul sistemului de apărare antirachetă care se desfăşoară în România, va fi operaţionalizat fără întârzieri”, iar anunțul SUA de regândire a strategieii de apărare nu afectează lucrările de la Deveselu, susțin MAE și MApN de la București, după ce Washingtonul a anunțat că va investi în structuri de apărare pe teritoriul SUA, în detrimentul scutului anti-rachetă din Europa. Mai exact, americanii spun că renunță la introducerea unui sistem de ultimă generație de rachete de interceptare în Europa.

Anunțul de la Washington vine ca răspuns la amenințările formulate recent de Coreea de Nord, care a lansat ipoteza unui atac nuclear preventiv impotriva SUA.

În plus, Coreea de Nord a acuzat vineri Statele Unite şi Coreea de Sud că se află la originea unor atacuri informatice "prelungite şi intense" împotriva unor site-uri oficiale, atacuri comise în cursul acestei săptămâni, relatează AFP.

"Nu vom rămâne niciodată inactivi în faţa atacurilor informatice ale inamicului (...), care au atins un grad extrem de iresponsabilitate şi gravitate", a amenințat Phenianul.

Pe de altă parte, autoritățile române anunță că nu este vorba despre o slăbire a scutului antirachetă din Europa: tipul de interceptor care urma să fie introdus în uz în cursul fazei a 4-a (la care partea americană se referă în anunţul secretarului apărării - Standard Missile 3 IIB) nu a fost, încă de la începutul proiectului, planificat a fi instalat la Deveselu, unde va fi amplasat tipul de interceptor Standard Missile 3 IB.

Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România a intrat în vigoare pe 23 decembrie 2011.