Benjamin Netanyahu a format nou Guvern în Israel

benjamin-netanyahu.jpg

Benjamin Netanyahu

Israelul are un nou Guvern. Premierul Benjamin Netanyahu l-a informat, sâmbătă seară, pe preşedintele Shimon Peres că a reuşit să formeze un nou Executiv. Netanyahu semnase încă de vineri acorduri de coaliţie: cu Yesh Atid, un partid de centru, şi cu mişcarea naţionalistă religioasă Căminul Evreiesc.

"Premierul Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu preşedintele Shimon Peres la reşedinţa acestuia, la Ierusalim, pentru a îl informa că este în măsură să formeze un guvern", se precizează în comunicat emis de preşedinţie, relatează AFP, citată de Mediafax.

Noul guvern urmează să depună jurământul în faţa Knessetului (Parlament) luni, cu 48 de ore înainte de sosirea lui Obama în Israel.

Conform prevederilor acordurilor de coaliţie, partidul lui Netanyahu, Likud (dreapta), va deţine portofolii-cheie ca cel al Apărării şi Internelor.

"Bibi" Netanyahu ar urma să deţină portofoliul Externelor, în aşteptarea încheierii procesului pentru corupţie împotriva fostului titular Avigdor Lieberman, aliatul său în alegeri şi liderul partidului naţionalist Israel Beiteinu.

Yesh Atid a obţinut portofoliul Finanţelor pentru Yair Lapid, şi pe cele ale Eduiaţiei şi Sănătăţii. Căminul Evreiesc va prelua portofoliile Comerţului, Industriei şi Locuinţelor, care supervizează construcţiile controversate în colonii.

Fostul ministru de Externe Tzipi Livni, al cărei nou partid HaTnouha (centru, şase mandate) a fost primul care a semnat un acord cu Netanyahu, la 19 februarie, este propusă la conducerea Ministerului Justiţiei. Ea este însărcinată cu negocierile de pace cu palestinienii, "cu scopul ajungerii la un acord politic care să pună capăt conflictului".

Viitoarea majoritate guvernamentală numără 68 din totalul de 120 de mandate.