Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mii de străini candidează la alegerile locale din Franţa de la sfârşitul săptămânii

lumanaru.jpg

Ana Lumânaru

La alegerile locale din Franţa din 23 şi 30 martie pot vota şi cetăţenii Uniunii Europene din alte ţări cu condiţia să se fi înscris pe listele electorale.

Circa 280 de mii de cetăţeni UE au făcut acest demers, adică un sfert din totalul imigranţilor comunitari din Franţa de peste 18 ani.

Pe lângă faptul că au voie să voteze, acesti cetăţeni au voie să se şi prezinte pe listele de candidaţi cu condiţia să nu pretindă postul de primar sau de viceprimar. Potrivit ministerului de interne aproape 6 mii de străini se prezintă astfel la scrutinul municipal din Franţa ca să fie aleşi eventual consilieri municipali.

Cei mai multi concurenţi sunt britanici - circa 1500 - urmaţi de belgieni - peste 1100 - iar pe locul trei al clasamentului se regăsesc portughezii cu ceva mai mult de o mie de candidati.

 Din Europa de est au decis să candideze şi peste 40 de români. Printre acestia se numără şi Ana Lumânaru, kinetoterapeută de 33 de ani stabilită din 2008 în orăselul Annonay din departamentul Ardèche.

Primăria localităţii de 17 mii de locuitori este condusă de un socialist. In competiţie se mai află trei liste - una de dreapta, alta de stânga si una zisă independentă dar considerată tot de dreapta pe care este înscrisă si românca.

Ascultaţi un interviu cu Ana Lumânaru realizat de Vasile Damian .

 
Ana Lumânaru intervievata de Vasile Damian