Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mihail Saakaşvili: Rusia vrea să distrugă noile democraţii; R.Moldova ar putea fi următoarea ţintă

putin_sursa_foto__zf.ro_.jpg

Sursa foto : ZF.ro

Rusia are obiectivul de a distruge noile democraţii, iar următoarea ţintă ar putea fi Republica Moldova, avertizează fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, citat de Fox News, potrivit Mediafax.

 

Rusia avea planuri pentru operaţiuni miitare în Ucraina posibil încă din 2008. Preşedintele Vladimir Putin numea Ucraina "teritoriu", a spus Saakaşvili.

"Putin se comportă ca pe vremea Uniunii Sovietice, vrea din nou URSS. Vrea să conducă precum Stalin, dar să trăiască precum familia Rockefeller", a subliniat Saakaşvili.

"Vladimir Putin vrea să distrugă orice ţară care devine democraţie. Republica Moldova este viitorul punct vulnerabil", a insistat fostul preşedinte georgian.

Între timp preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia va construi un pod între teritoriul său şi Peninsula Crimeea, Guvernul rus estimând valoarea proiectului la suma de trei miliarde de dolari, relatează AFP.

"Ne trebuie un pod pentru automobile şi trenuri", a subliniat Putin într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri, potrivit agenţiei Interfax.

Traversarea Strâmtorii Kerci, care atinge 4,5 kilometri în cel mai îngust punct, în estul Crimeei, al braţului de mare care leagă mările Azov şi Neagră, este singura modalitate de a ajunge pe peninsulă de pe teritoriul rusesc, fără a trece prin Ucraina.

Legătura este asigurată în prezent de un bac. Trenurile continuă să circule pe teritoriul ucrainean, a anunţat ministrul Transporturilor Maxim Sokolov.

El a anunţat că un tunel este, de asemenea, în studiu.

Potrivit ministerului, citat de Intefax, proiectului îi este alocat un buget global în valoare de trei miliarde de dolari (2,16 miliarde de euro). Sursa nu a precizat ce infrastructuri include acest buget.

Un oficial local a declarat la începutul lunii că podul este proiectat la o lungime de 7,5 kilometri. Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat un decret prin care încredinţeză gestionarea unui grup public, BTP. Valoare evocată atunci era de 24 de miliarde de ruble (470 de milioane de euro).

Crimeea, un teritoriu cu populaţie majoritar rusofonă, în sudul Ucrainei, şi-a proclamat independenţa în urma schimbării puterii de la Kiev şi s-a pronunţat cu aproape 97% din voturile exprimate pentru alipirea la Rusia, într-un referendum, duminică, denunţat de Kiev şi Occident.

Curtea Constituţională rusă a validat miercuri, în unanimitate, tratatul privind integrarea Crimeei în Federaţia Rusă, semnat marţi de către Putin.