Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vitali Kliciko nu va candida la alegerile prezidenţiale

kliciko_vitali_sursa_reuters.jpg

Vitali Kliciko (FOTO: REUTERS/Paul Hackett)

Vitali Kliciko, unul dintre liderii mişcării proeuropene din Ucraina, a anunţat, sâmbătă, c renunţă să se prezinte la alegerile prezidenţiale din 25 mai. Fostul campion la box a declarat că va sprijini un candidat cu o susţinere mai largă, şi anume pe miliardarul Petro Poroşenko, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Forţele democratice trebuie să prezinte un candidat unic. Acesta trebuie să fie un candidat care dispune de o susţinere mai largă", a declarat Kliciko în cadrul Congresului partidului său la Kiev, adăugând că va candida pentru primăria capitalei ucrainene.

"Astăzi acest candidat, în opinia mea, este Petro Poroşenko. Propun să îl susţinem pe Petro Poroşenko drept candidat unic al forţelor democratice la alegerile prezidenţiale", a adăugat el.

Membrii partidului său trebuie să valideze această alegere în cursul zilei printr-un vot.

Boxerul în vârstă de 42 de ani, unul dintre cei trei lideri ai mişcării de contestare proeuropene care a condus la destituirea lui Viktor Ianukovici, a declarat că vrea să se prezinte la alegerile prezidenţiale, dar el a fost devansat în sondaje de Poroşenko, un om de afaceri care apare ca o personalitate de compromis.

Acesta din urmă a fost ministru de Externe în perioada 2009-2010, în timpul preşedinţiei lui Viktor Iuşcenko, apoi ministru al Economiei din martie până în noiembrie 2012 în timpul preşedintelui Ianukovici.

În vârstă de 48 de ani, Petro Poroşenko, a cărui avere este estimată de revista Forbes la 1,6 miliarde de dolari şi al cărui imperiu se întinde de la ciocolată la presă, şi-a oficializat candidatura vineri seara. El a promis să creeze o "nouă amată, modernă şi eficientă, care să apere suveranitatea şi integritatea statului".

Un sondaj apărut în această săptămână îl credita cu 24,9 la sută din voturi, faţă de 8,9 la sută Kliciko şi 8,2 la sută fostul premier Iulia Timoşenko, care şi-a anunţat candidatura joi.