Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Turul secund al alegerilor locale

În Franţa, are loc, duminică, turul al doilea al alegerilor locale. Primul tur, ce s-a desfăşurat la finalul săptămânii trecute a fost marcat de absenteism şi de scorul neaşteptat de bun înregistrat de extrema dreaptă. Şi dreapta a înregistrat rezultate ce o îndreptăţesc să fie optimistă în perspectiva turului secund, în timp ce stânga, aflată la putere, a avut scoruri sub aşteptări pe fondul unei scăderi de popularitate a preşedintelui socialist François Hollande.

AFP notează că rar s-a întâmplat ca alegerile locale din Franţa să se desfăşoare într-un climat atat de ostil partidului aflat la putere, fapt de care ar putea profita forţele de dreapta, dar şi de extremă dreapta.

Potrivit rezultatelor primului tur, candidaţii Frontului Naţional au acumulat peste 10% din totalul voturilor la alegerile locale. Ei se menţin pentru turul al doilea în 229 de oraşe avînd peste 10 000 de locuitori. Totuşi, este de aşteptat ca reprezentanţii extremei dreapta să fie mai de grabă arbitri în lupta dintre stânga şi dreapta în special din cauza faptului că formaţiunea Frontul Naţional nu este suficient implantată în teritoriu.

De remarcat şi procentul de absenteişti din primul tur, peste 38 de procente din electorat, cu cinci puncte mai mult faţă de alegerile locale din 2008, statistică ce reprezenta atunci un record.

Absenteismul a marcat practic deziluzia, neîncrederea francezilor faţă de clasa lor politică, situaţie care are mari şanse să se repete şi în al doilea tur de scrutin.