Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noul premier francez, "un Sarkozy de stânga"

manuel_valls_reuters_benoit_tessier.jpg

Manuel Valls. Sursa foto : REUTERS / Benoit Tessier

După usturătoarea înfrângere suferită duminică la alegerile locale de partidul socialist - au fost pierdute mai mult de 150 de orașe de peste 10 mii de locuitori - președintele François Hollande nu avea de ales. Împins la demisie, Jean-Marc Ayrault lasă așadar locul de prim-ministru lui Manuel Valls, ex-ministru de interne.

 Fiu de refugiați spanioli, devenit francez la 20 de ani, Manuel Valls și-a făcut întreaga carieră politică în aripa dreaptă a partidului socialist francez. În nici doi ani de zile el a devenit apoi unul dintre stâlpii guvernului socialist de la Paris, unul dintre miniștrii inconturnabili. Treptat Manuel Valls a devenit și favoritul francezilor pentru a-i urma lui Jean-Marc Ayrault la șefia guvernului de la Paris.

Comparat de mulți cu un « Nicolas Sarkozy de stânga», Manuel Valls, în vârstă de 51 de ani, s-a dovedit în mai puțin de doi ani de zile a fii un expert în comunicare politică. Hiperactiv, prezent peste tot, expeditor zilnic al programului său detaliat către toată presa, abil cu polițiștii și jandarmii pe care a reușit să-i cucerească în timpul cât le-a fost șef la Interne,  Valls nu a fost  și probabil nu este nici azi pe placul tuturor socialiștilor francezi.

Mulți îi reproșează felul abrupt în care s-a ocupat de chestiunea imigrației și în particular a romilor - nimeni nu uită dosarul Leonarda de anul trecut după numele unei tinere kosovare expulzata din Franța. Dacă în problema străinilor Manuel Valls s-a arătat așadar inflexibil, apropiații săi care i-au sprijinit din umbră numirea la palatul Matignon  -sediul primului ministru - speră că același Manuel Valls va ști să fie mai maleabil când va veni vorba de chestiuni economice și sociale.

Antecedentele sale nu-i sunt însă favorabile nici în acest domeniu. În timpul alegerilor interne socialiste din 2011 pentru desemnarea candidatului la prezidențialele din 2012, Manuel Valls promova un « social-liberalism a la française ». Cu acest program el obținuse doar 6 la sută din voturile simpatizanților socialiști.

Doi ani mai târziu, câștigătorul votului intern, François Hollande, devenit între timp și președinte al Franței, mizează fără îndoială pe alte calități ale lui Valls și în particular pe autoritatea și profesionalismul noului premier. Benoit Hamon, reprezentantul aripii stângi a socialiștilor și amic cu Valls, spunea anul trecut despre noul premier : « E un animal politic care are capacitatea de a se mișca».

A se subînțelege că știe să fie flexibil în în funcție mai ales de interesele sale. Ambițiile sale par a fi nelimitate. Într-atât încât să viseze la președinția Franței în 2017 ? «E o posibilitate » ar fi spus respectivul, afirmă autorii unei cărți consacrate recent noului prim ministru. Numindu-l în post François Hollande ar putea astfel să-și neutralizeze un potențial adversar, notează alți comentatori.