Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord închide complexul industrial de la Kaesong

Coreea de Nord face încă un pas în disputa cu Seulul. Phenianul a anunţat că va retrage cei 53.000 de salariaţi nord-coreeni ce muncesc în complexul industrial intercoreean Kaesong, situat pe teritoriul său, şi că îl închide temporar. Este o lovitura grea pentru firmele sud-coreene care au fabrici în zonă.

Decizia Phenianului de a-și retrage cei 53 de mii de muncitori din complexul intercoreean - unde firme mari ca Samsung și Hyundai au fabrici – reprezintă o lovitură puternică pentru economia sud-coreeană.

Între timp Seulul a afirmat că Phenianul este capabil în orice moment să efectueze un test nuclear dar niciun element nu acreditează iminenţa unui asemenea test. Declarația vine dupa ce Coreea de Sud a sugerat luni dimineață că Phenianul ar pregăti testarea unei rachete şi unei bombe nucleare. Pentru a evita escaladarea tensiunilor din zonă, Washingtonul a amânat testarea unei rachete, programate pentru săptămâna aceasta. Coreea de Nord ar putea fi, însă, supravegheată de un avion american fără pilot.

Până acum nicio ţară nu şi-a retras reprezentanţii, în ciuda ameninţărilor şi tensiunilor ridicate din zonă. 24 de țări au misiuni diplomatice la Phenian, dar niciuna nu a dat curs recomandării venite din partea oficialilor acestei țări, de a-și muta personalul diplomatic. Unii experţi cred că ameninţările venite din partea Coreei de Nord ar putea fi doar o încercare a regimului de la Phenian de a deschide noi discuţii bilaterale cu Washington-ul. Alţii spun că declaraţiile războinice ar putea fi o campanie de imagine pentru liderul nord-coreean Kim Jong-un.